Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

EASAC združuje národné akadémie vied členských štátov EÚ

Európski vedci vyzývajú: menej mäsa, viac inovácií

5. 9. 2025 | videné 334-krát

European Academies Science Advisory Council (EASAC), ktorého členom je aj Slovenská akadémia vied, predstavil dňa 4. septembra 2025 novú správu o alternatívach k mäsu. Dokument zdôrazňuje, že Európska únia musí konať rýchlo, ak chce zabezpečiť potravinovú bezpečnosť, splniť klimatické a biodiverzitné ciele a zároveň podporiť inovácie.

Správa analyzuje rýchlo rastúci sektor alternatívnych zdrojov bielkovín – od rastlinných a hmyzích proteínov cez mikrobiálnu fermentáciu až po „kultivované mäso“. Vedci upozorňujú, že politické a legislatívne opatrenia zaostávajú za vedeckým a technologickým pokrokom.

„Budúce generácie v Európe pravdepodobne vyrastú s menším množstvom mäsa na tanieri – a to môže byť nielen nevyhnutné, ale aj prospešné,“ uviedol profesor Bert Rima, predseda pracovnej skupiny, ktorá správu pripravila.

EASAC vyzýva tvorcov politík na šesť kľúčových krokov:

  • zaviesť jasné štandardy označovania,
  • vytvoriť regulačný rámec pre nové proteínové produkty,
  • posilniť environmentálne kritériá,
  • zvyšovať povedomie spotrebiteľov a bojovať proti dezinformáciám,
  • podporiť výskum, vývoj a inovácie,
  • a zohľadniť etické a spoločenské otázky.

Správa prináša vedecky podložené odporúčania pre vyváženie klimatických záväzkov, verejného zdravia a odolnosti potravinových systémov.

Celá správa EASAC – Meat Alternatives Report

Staršie správy EASAC

EASAC združuje národné akadémie vied členských štátov EÚ, Nórska, Švajčiarska a Spojeného kráľovstva, aby spolupracovali pri poskytovaní poradenstva európskym politikom. SAV v EASAC zastupuje RNDr. Dana Jurkovičová, DrSc., členka Predsedníctva SAV.

 

Spracovala: Ľudmila Dolná, OMS SAV

Súvisiace články