Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Profesor PhDr. František Novosád, CSc.

Zlatá medaila SAV osobnosti filozofie

14. 12. 2018 | videné 736-krát

S úctou a vďakou za odborný prínos v oblasti filozofie ako aj za rozmery ľudskosti oceňovali v piatok 14. decembra na pôde SAV profesora PhDr. Františka Novosáda, CSc. Z rúk predsedu SAV prof. Pavla Šajgalíka si prebral Zlatú medailu SAV, za ktorú ďakoval slovami človeka, ktorý veľa prežil, veľa zo seba rozdal a veľa sa v živote naučil.

„Človek je bytosť, ktorá je hodená do sveta. Patrím k tým šťastnejším v živote, pretože som mal šťastie na dobrých učiteľov na strednej aj na vysokej škole, dostal som priestor na filozofické vzdelanie a svoje najproduktívnejšie roky som prežil po nástupe na Filozofický ústav SAV,“ povedal okrem  iného nový nositeľ najvyššieho vyznamenania SAV. Bolo to v roku 1986 a na ústave pracuje dodnes.

Narodil sa 4. júna 1948 v Leviciach. Začal pracovať na Katedre filozofie FFUK v Bratislave, kde v roku 1980 získal vedeckú hodnosť CSc. a v roku 1982 pedagogický titul docent. Prednášal a viedol semináre z dejín filozofie, neskôr sociálnej a politickej filozofie. V roku 2000 získal vedecko-pedagogickú hodnosť profesora v odbore dejiny filozofie. Prof. František Novosád svojimi vedeckými názormi niekoľko desaťročí formoval súčasnú podobu sociálnej filozofie a dejín filozofie, ovplyvnil názory vedeckej obce na sociálnu filozofiu. V odbornej verejnosti je známy aj mimoriadne kvalitnými prekladmi významných diel svetovej filozofickej  spisby z angličtiny, nemčiny a z ruštiny. Je autorom alebo zostavovateľom sedemnástich monografií, ale aj  desiatok vedeckých štúdií a odborných článkov.  

Rovnako významná je jeho mimoriadne aktívna činnosť pri výchove mladých vedeckých pracovníkov. V jeho prípade je potrebné hovoriť o vedeckej škole. Počas svojej dlhoročnej práce na  Filozofickom ústave SAV vychoval mnoho mladých vedeckých pracovníkov, ktorí dnes úspešne pôsobia na vysokoškolských a vedeckých pracoviskách na Slovensku. Ako dlhoročný pracovník Filozofického ústavu SAV získal bohaté skúsenosti s organizačnou prácou vo vede. Tie zužitkoval v rámci aktívnej činnosti v Komisii VEGA. Významná bola  činnosť prof. Františka Novosáda vo funkcii predsedu Slovenského filozofického združenia, charakteristická rozvíjaním vzájomnej komunikácie medzi filozofmi na Slovensku, nadväzovaním užších medzinárodných kontaktov a prezentáciou slovenského filozofického myslenia navonok. Šestnásť rokov pôsobil ako vedúci redaktor časopisu Filozofia. Ten sa za jeho pôsobenia dostal do Current Contents a významných vedeckých databáz, WOS a CEJSH. „Viete si predstaviť, že som za ten čas „nazbieral“ aj veľa oponentov, šéfredaktor musí aj v odborných časopisoch rozhodovať, ale boli to plodné roky skúmania a poznávania filozofie z rôznych uhlov pohľadu.“   

Prof. František Novosád je považovaný v rámci filozofického myslenia a slovenskej vedy za ojedinelú, výnimočnú  a aj medzinárodne uznávanú osobnosť. Jeho vysoko odborná filozofická tvorba je inšpiratívnym a metodologickým základom pre ďalšie skúmanie sociálnych procesov a dejín filozofického myslenia. Ocenili to aj prítomní členovia Predsedníctva SAV a riaditeľ Filozofického ústavu SAV prof. PhDr. Tibor Pichler, CSc.

Zlatú medailu SAV si prof. František Novosád prevzal za celoživotné dielo, ktoré predstavuje mimoriadne významný prínos pre filozofiu a kultúru na Slovensku i v zahraničí. (spn)

Foto: Vladimír Šimíček