Guľové mletie odpadu na báze vaječnej škrupinky ako zelený a obnoviteľný prístup
22. 11. 2022 | videné 91-krát
Odpad na báze vaječnej škrupinky patrí medzi najrozšírenejšie prírodné odpady a vytvára sa v obrovských množstvách každodennou konzumáciou vajec. Väčšina tohto materiálu sa odhadzuje napriek tomu, že má multidisciplinárne využitie. Výskum poukazuje na možnosť využitia metódy guľového mletia na ďalšie rozšírenie aplikačného potenciálu tohto materiálu. Konkrétne aplikačné oblasti zahŕňajú tvorbu nanofáz, syntézu biokeramiky, tvorbu kompozitov a prípravu materiálov so zvýšenou sorpčnou schopnosťou, materiálov pre transport liečiv alebo látok s antibakteriálnou aktivitou. Cieľom je zdôrazniť zelený a obnoviteľný spôsob využitia vaječného odpadu environmentálne prijateľnou metódou.
Ústav geotechniky SAV
Riešiteľ: Matej Baláž
-
BALÁŽ, M. Ball milling of eggshell waste as a green and sustainable approach: A review. In Advances in Colloid and Interface Science, 2018, vol. 256, p. 256-275. (7.346 – IF2017).