Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Vyšla ôsma epizóda Vedeckého podcastu SAV

Vyšla ôsma epizóda Vedeckého podcastu SAV

21. 12. 2020 | videné 830-krát

Slovenská akadémia vied predstavuje posledné tohtoročné vydanie svojho vedeckého podcastu. Moderátorka Lucia Molnár Satinská v ňom tentokrát privítala odborníčku na zdravé stravovanie, ktorá sa vo svojom výskume venuje obezite, diabetu, vysokému tlaku a skleróze multiplex Adelu Penesovú z Ústavu klinického a translačného výskumu Biomedicínskeho centra SAV.

„Ja som vždy túžila robiť pediatriu, venovať sa detičkám, ale život to posunul inak. Končila som medicínu, porodila prvého syna, takže som išla najskôr na materskú dovolenku. Kým boli deti malé, nevenovala som sa klinickej medicíne, to prišlo až neskôr,“ povedala Adela Penesová.

Pacientom sa vždy snaží vysvetliť, čo je predmetom výskumu na oddelení klinického výskumu a poskytnúť im spätnú väzbu, že aj vďaka nim sa môže veda posúvať vpred, čo štandardný lekár pre pacienta nerobí.

„My sme si vybavili všetky potrebné povolenia, aby sme mali dve zložky – jednak ambulancie, internú a diabetologickú, čiže sme zdravotnícke zariadenie, kde máme licenciu, povolenia a plus máme dve lôžka na klinický biomedicínsky výskum. Tým, že sme štátne zdravotnícke zariadenie, ľudia môžu prísť a dať sa vyšetriť. Od bežných záležitostí biochemických poskytujeme aj tie nadštandardné – napríklad kompletné genetické vyšetrenie,“ vysvetľuje Adela Penesová.

V podcaste opisuje zdravé spôsoby stravovania a životného štýlu. Dozviete sa, ako by mal vyzerať ideálny nákupný košík, ktorú potravinu by úplne vymazala zo sveta a tiež ako do zdravej stravy zakomponovať množstvo pohybovej aktivity. S prichádzajúcimi Vianocami prezradila aj to, ako vyzerá u nich doma slávnostne prestretý stôl.


My sme na Štedrý deň vždy držali pôst. Nesmelo sa jesť, aby človek videl anjeličky. Potom na večer, takí vyhladnutí, sa dostaneme k večeri. My nemávame kapustnicu, ja robievam šošovicovú polievku so slivkami, lebo to má vo zvyku manžel. Trubičky nesmú chýbať, kedysi ich robila babička, teraz ich mám od kolegyne, výborné domáce,“ opísala vedkyňa.
 
Vedecký podcast SAV nájdete v podcastových aplikáciách PodBean, Apple Podcasts, Google Podcasts a na Spotify. Celý rozhovor s Adelou Penesovou si môžete vypočuť aj kliknutím na prehrávač vložený na konci textu.

Text: Monika Tináková
Foto: Csaba Molnár, Martin Bystriansky

Súvisiace články