Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Pohľad medzi hostí Vedeckej kaviarne vo Zvolene.

Vedecká kaviareň vo Zvolene

4. 5. 2007 | videné 2072-krát
Ústav ekológie lesa SAV vo Zvolene založil tradíciu pravidelných bezprostredných kontaktov vedcov s odbornou i širokou verejnosťou.

Vedeckú kaviareň, na ktorú sa vo štvrtok 26. apríla o 16.00 h zmenila časť reštaurácie U Alexa v meste Zvolen, navštívilo 33 ľudí – učiteľov, doktorandov, študentov z univerzít vo Zvolene i v Banskej Bystrici, pracovníci výskumných inštitúcií, múzeí, dôchodcovia i novinári. Mladí i starší si prišli vypočuť prednášku vedeckého pracovníka Miroslava Blaženca o aktuálnej téme stresu zo sucha ako možného faktora zhoršovania zdravotného stavu a odumierania smrečín. Prítomní sa v ankete vyslovili, že téma ich zaujala (jedného len čiastočne, jeden odpovedal neviem). Všetci sa vyjadrili, že bolo pre nich prínosom zúčastniť sa diskusie vo vedeckej kaviarni.

Na úvod organizátorka podujatia Katarína Sládeková z Ústavu ekológie lesa SAV priblížila históriu a cieľ hnutia vedeckých kaviarní. Prednášateľ Miroslav Blaženec z toho istého pracoviska zrozumiteľnou formou prezentoval všeobecné poznatky o faktoroch ovplyvňujúcich zdravotný stav smrekových porastov. Postupne sa dostal k faktoru sucho, ktoré sa považuje za jednu z mnohých príčin, že smrečiny chradnú. Na objasnenie zložitých mechanizmov prebiehajúcich medzi smrekom a prostredím použil vhodné analógie z bežného života a názorné grafy. Nasledovala diskusia ako najdôležitejšia časť programu. Niektorí kládli otázky, väčšina prítomných diskutovala – s prednášateľom i medzi sebou. Moderátor – novinár Martin Mázor prispel k úspechu akcie. Svoje poznatky získané na podujatiach na environmentálnu tému konfrontoval v prostredí vedeckej kaviarni, čím obohatil diskusiu.

Organizátori by v budúcnosti chceli pritiahnuť do vedeckej kaviarne širšiu verejnosť vo väčšom počte. Vedecké kaviarne sú miestom, kde sa veda presadzuje spontánne. Môžu do nej zavítať i tí, ktorí sa práve nachádzajú v kaviarni a o podujatí sa dozvedeli len z plagátu na dverách kaviarne. Všetci sú vítaní. Aj obsluhujúci personál je možné zaangažovať pre vedu, ako sa to stalo v aprílovej vedeckej kaviarni. Čašník, ktorý podával občerstvenie počas podujatia, sa po jeho skončení zaujímal, prečo sme si pre diskusie o vede vybrali kaviarenské prostredie. Práve tá neformálna atmosféra, charakteristická pre kaviarne, sa využíva pri organizovaní vedeckých kaviarní. Ľudia nemajú zábrany rozprávať, prednášateľ a diskutujúci sú si rovní, jednoducho sú návštevníkmi kaviarne. Napokon práve tento čašník prezradil o sebe, že v škole sa mu nechcelo učiť. Dnes by si rád rozšíril vzdelanie. Povedal, že vedu považuje za dôležitú a zaujímavú, v základnej škole by sa u detí mal viac pestovať vzťah k vede.

Vedecká kaviareň je aj miestom nadväzovania kontaktov. Ľudia sa lepšie spoznajú, plánujú spoločné projekty. Zárodky spolupráce dvoch rôznych inštitúcií sa objavili i v aprílovej vedeckej kaviarni.

Organizátori vedeckých kaviarní veria, že pravidelným stretávaním vedcov so širokou verejnosťou sa vo Zvolene vytvorí atmosféra, ktorá podporí ďalšie aktivity sprístupňujúce vedu širšiemu publiku.

Spracovala: Ing. Katarína Sládeková, zodpovedná riešiteľka projektu APVV "Les nie sú len stromy", jeho súčasťou je organizovanie vedeckých kaviarní.

Kontakt:
Ústav ekológie lesa SAV, Štúrova 2, 960 53 Zvolen, tel. 045 5320313
e-mail: knizuel@sav.savzv.sk


Foto: Peter Zach