Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Veda v Centre: MEDicína

Veda v CENTRE: MEDicína

3. 12. 2022 | zhliadnuté 151-krát

Jednou z potravín, ktoré hojne používame v našej kuchyni, je vzácny produkt včiel – med. Jeho využitiu v medicíne sa bude venovať decembrová Veda v CENTRE vo štvrtok 15. decembra 2022 o 17.00 hod. v Centre vedecko-technických informácií SR na Lamačskej ceste 8/A v Bratislave. Pripravená je aj ochutnávka rôznych druhov medu. Hostkou vianočného špeciálu bude Mgr. Marcela Bučeková, PhD., z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied, v. v. i.

Med môže byť nápomocný napríklad pri hojení rán, popálenín, ale aj v liečbe bakteriálnych a vírusových infekcií. Jeho jedinečné zloženie má totiž liečivé účinky. Aký je rozdiel medzi medom z mesta a medom z vidieka? Ako vieme rozoznať kvalitný med od menej kvalitného? Čo sa stane s prospešnými látkami v mede, ak ho zamiešame do horúceho čaju?

Med bez ohľadu na svoj pôvod disponuje významnými biologickými vlastnosťami vďaka svojej komplexnosti a obsahu viac ako 200 rôznych látok pochádzajúcich zo včiel a z rastlín. Jedinečná vlastnosť medu spočíva v jeho schopnosti bojovať s infekciou na viacerých úrovniach, čo baktériám znemožňuje prežiť a predstavuje nádej v boji s antibiotickou rezistenciou. Molekuly, ktoré sa podieľajú na antibakteriálnej aktivite, sú často zapojené aj do iných biologických účinkov – antioxidačných, protizápalových a imunomodulačných. Vďaka nim sa med v súčasnosti úspešne používa aj v klinickej praxi, najmä v liečbe hojenia rán. Okrem lokálnej aplikácie med patrí medzi dôležité funkčné potraviny, pretože jeho užívanie pôsobí blahodarne na naše zdravie. V prednáške sa dozviete o overených mechanizmoch biologických účinkov medu a ich využití v bioinžinierstve.

Mgr. Marcela Bučeková, PhD., pôsobí v Laboratóriu apidológie a apiterapie v Ústave molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (ÚMB SAV), v. v. i., v Bratislave. Špecializuje sa na výskum včelích produktov, predovšetkým proteínov včelieho pôvodu a ich biologických vlastností. Počas doktorandského štúdia na spomínanom ústave sa v odbore molekulárna biológia venovala charakterizácii imunomodulačných účinkov medu a včelej kašičky v procese hojenia rán. V roku 2018 získala ocenenie Študentská osobnosť Slovenska 2017/2018 v kategórii Prírodné vedy a chémia.

Za svoje úspechy vo výskume získala príspevok z Podporného fondu Štefana Schwarza. Okrem publikačnej práce sa venuje aj popularizačným aktivitám. Je spoluzakladateľkou projektu Medové laboratórium – zaviedli v ňom testovanie antibakteriálnej aktivity medov, ktorú si môžu dať otestovať včelári, výrobcovia medov aj konzumenti. Medové laboratórium získalo Cenu za transfer technológií v kategórii Počin v oblasti transferu technológií v rámci konferencie COINTT 2022 (Cooperation Innovation Technology Transfer). ÚMB SAV dostal za metódu stanovenia antibakteriálneho potenciálu medu v súťaži exponátov na Medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstave Agrokomplex 2022 v Nitre cenu Zlatý kosák v kategórii Veda a výskum.

Podujatie sa uskutoční 15. decembra 2022 o 17.00 hod. v CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A v Bratislave v konferenčnej miestnosti na 2. poschodí. Prednáška sa bude zároveň streamovať a záznam z nej bude neskôr dostupný na youtube CVTI SR. Ak vás táto téma zaujala, otázky môžete posielať do 14. decembra 2022 na mail vnd@cvtisr.sk.

 

Spracovala: Alžbeta Králiková, CVTI SR

Súvisiace články