Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Informačná stránka organizácie SAV

Témy doktorandského štúdia

Centrum biológie rastlín a biodiverzity SAV, v. v. i.

Názov témy
Vývoj novej platformy na štúdium proteínových antinutričných faktorov a alergénov sóje
Program DŠ
Biotechnológie
Meno školiteľa/-ky
Mgr. Jozef Mravec, PhD.
Kontakt:
Prijímajúca škola
Prírodovedecká fakulta UK
Stručná anotácia
Sója predstavuje celosvetovo najrozšírenejší a najdôležitejší zdroj rastlinných proteínov pre ľudí
a vo forme sójového šrotu ako nenahraditeľné krmivo pre živočíšnu výrobu. Využitie sóje
v potravinárstve je ovplyvnené aj obsahom antinutričných faktorov (ANF), ako sú napríklad
proteázové inhibítory a lektíny, ale aj alergény napr. β-konglycinín s negatívnym dopadom na
ľudské zdravie a výživu. Nové efektívne technologické postupy spracovania sa vyvíjajú s cieľom
výrazne znížiť obsah ANF, príp. ich úplne odstrániť a zároveň uchovať nutričné a zdraviu
prospešné látky. Zameraním tejto práce bude vytvoriť a aplikovať novú metodickú platformu na
detailné in situ a in vitro štúdium ANF, alergénov a nutrične relevantných uhľohydrátov (vláknina
a škrob) v sójových bôboch a sójovom šrote a analyzovať dopad rozličných technologických
postupov spracovania sóje najmä fermentácie alebo enzymatického opracovania. Cieľom bude: (i)
vývoj nových protilátok a aptamérov proti niektorým ANF a alergénom, (ii) vizualizovanie
lokalizácie týchto látok pomocou komerčne dostupných a novovytvorených prób, (iii) analyzovať
obsah ANF, alergénov a nutrične relevantných uhľohydrátov pomocou kombinovaných
proteínových a glykanových čipov, (iv) porovnanie rôzne spracovanej sóje na úrovni celého
proteómu. Predpokladáme, že výsledky tejto práce prinesú významné vedecké poznatky o ANF
a prispejú k lepšej využiteľnosti potravinových zdrojov a bezpečnosti potravín. Táto práca bude
vykonávaná v tesnej spolupráci s Dánskou firmou Fermentationexperts A/S a Kodanskou
Univerzitou.