Ústav polymérov SAV, v. v. i.
Názov témy
Aktívne potravinové obaly založené na biodegradovateľných nanovlákenných materiáloch.
Program DŠ
Technológia polymérnych materiálov.
Meno školiteľa/-ky
Ing. Alena Opálková Šišková, PhD.
Kontakt:
Prijímajúca škola
Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU
Stručná anotácia
Hlavným cieľom tejto práce bude vytvoriť aktívnu netkanú textíliu na báze biodegradovateľných polymérov a prírodných agentov so schopnosťou inhibovať aktivitu patogénov ovplyvňujúcich kvalitu potravín. Takýto obalový materiál má predĺžiť životnosť a zabezpečiť čerstvosť potravín pred ich konzumáciou. Očakáva sa, že doktorand získa znalosti a zručnosti pri príprave materiálov pomocou techník ako elektrospinning a blowingspinning, pri charakterizácii materiálov využije metódy mikroskopie (SEM, TEM, OM), metódy termickej analýzy (TGA, DSC), spektrometrické (SEM-EDX, FTIR) a mechanické metódy (ťahové testy, DMA), prípadne röntgenovú difrakciu (XRD). Súčasťou práce bude testovanie vyrobených materiálov a v konečnom dôsledku aj štúdium ich degradácie po použití. Od študenta sa očakávajú všeobecné vedomosti v oblasti polymérnej chémie, materiálového inžinierstva, a charakterizačných metód, znalosť anglického jazyka, schopnosť pracovať v dynamickom tíme a samostatnosť. Dizertačná práca bude podporená projektami základného výskumu a projektami medzinárodnej vedecko-technickej spolupráce.
Kľúčové slová: Potravinové obaly, biodegradovateľný obalový materiál, odpady z agro-potravinárskeho priemyslu, rastlinné oleje a extrakty, antimikrobiálna aktivita
Kľúčové slová: Potravinové obaly, biodegradovateľný obalový materiál, odpady z agro-potravinárskeho priemyslu, rastlinné oleje a extrakty, antimikrobiálna aktivita