Facebook Instagram Twitter RSS Feed Back to top on side

Témy doktorandského štúdia

Biomedicínske centrum SAV, v. v. i.

Názov témy
Vývoj testu na detekciu Q horúčky s využitím technológie laterálneho toku
Program DŠ
biochémia
Meno školiteľa/-ky
Mgr. Gabriela Flores-Ramírez, PhD.
Kontakt:
Prijímajúca škola
Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU
Stručná anotácia
Coxiella burnetii (C. burnetii), pôvodca Q horúčky, je intracelulárna baktéria, ktorá môže u hospodárskych zvierat vyvolať zoonózu. Počas posledného desaťročia vzniklo v Európe (Maďarsko, Nemecko, Francúzsko, Slovensko a Holandsko) niekoľko ohnísk choroby, ktoré spôsobili nielen ekonomické straty v živočíšnej výrobe, ale aj rozšírenie infekcie u ľudí. Vzhľadom k tomu, že Q horúčka má viaceré podobné príznaky s bežne sa vyskytujúcimi infekciami, jej klinická diagnostika je veľmi náročná. Preto by sa mala zvýšiť informovanosť verejnosti a vytvoriť spoľahlivá stratégia na jej presnú detekciu.