Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Profil monografie

Abstrakt
Kniha etnologičky Rastislavy Stoličnej-Mikolajovej prezentuje najvýraznejšie zmeny, ktoré nastali v oblasti výživy a stravovacích modelov ľudí počas epochy budovania socializmu na Slovensku. Objasňuje kontexty ingerencií štátnej komunistickej ideológie, ktoré spôsobili zásadnú ruptúru v produkčno-zásobovateľských princípoch v stravovaní obyvateľstva. Z novej politickej a hospodárskej situácie vyplynula aj nová koncepcia výživy socialistického človeka, ktorá sa inšpirovala najmä sovietskym modelom a bola aplikovaná v stravovaní ľudí v masovom meradle počas celého obdobia socializmu. Hospodárske, spoločenské a politické udalosti zasahujúce slovenské spoločenstvo sa menili u ľudí na veľmi konkrétne, osobné reflexie týchto zmien a konzumované potraviny a spôsoby stravovania boli dobrým indikátorom socialistickej modernizácie. Prejavilo sa to v postupných zmenách foriem stravovania v rodinách aj mimo nich i v skladbe produkovaných a konzumovaných potravín, čo viedlo k významnej premene výživových modelov obyvateľov Slovenska.
Údaje
Vydavateľ: VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied
Typ knihy: monografia
Vydanie: 1.
Rok vydania: 2015
Miesto vydania: Bratislava
Počet strán: 160
Jazyk: slovenský
Kľúčové slová:
strava, stravovanie, socializmus
ISBN 978-80-224-1467-8 (print)
Ako citovať
ISO 690:
Stoličná - Mikolajová, R.: Socializmus na tanieri: Možnosti a praktiky stravovania obyvateľov Slovenska v rokoch 1948 - 1989. 1 vyd. Bratislava : VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied. 2015. pp. 160. ISBN 978-80-224-1467-8. Dostupné na: https://doi.org/10.31577/2015.9788022414678
APA:
Stoličná - Mikolajová, R.(2015). Socializmus na tanieri: Možnosti a praktiky stravovania obyvateľov Slovenska v rokoch 1948 - 1989. Bratislava : VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied. ISBN 978-80-224-1467-8. DOI: https://doi.org/10.31577/2015.9788022414678