Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Ústav informatiky SAV sa zapojil do podujatia Girl´s Day.

Girl´s Day po prvý raz aj na SAV

27. 4. 2017 | videné 1093-krát

Ústav informatiky SAV sa dnes spolu s Výpočtovým strediskom SAV zapojil do celosvetového podujatia Girl´s Day, ktoré sa snaží pritiahnuť do „IT sveta“ viac žien. Dievčatá z Bratislavy, Nitry a Košíc sa dnes vďaka projektu dozvedeli napríklad aj to, ako sa na  seriózny výskum dajú použiť stavebnice Lego a ako roboty spoznávajú okolitý svet. Odborníci im tiež ukázali, ako sa pripravujú rečové databázy pre počítačovú syntézu a analýzu reči a aké algoritmy sa skrývajú za internetovými vyhľadávačmi.

„Myslím si, že ženy majú jednu veľmi dôležitú vlastnosť, ktorá ich priam predurčuje na to, aby sa v IT presadili, aby boli dobré a úspešné, a to je kreativita. Okrem toho majú ďalšiu vlastnosť, ktorá je ženám veľmi blízk, - poctivosť a svedomitosť v prístupe k práci. A keď sa spoja tieto dve vlastnosti, tak ženy dokážu nielen v oblasti IT, ale vo všetkých oblastiach urobiť naozaj veľmi veľké veci,“ povedala Ing. Ivana Budinská, PhD., riaditeľka Ústavu informatiky SAV. 

Celosvetové podujatie -  deň žien v informačno-komunikačných technológiách (IKT) sa každoročne koná ŠTVRTÝ ŠTVRTOK V ŠTVRTOM MESIACI. Záštitu nad ním prevzal prezident Slovenskej republiky. Jeho cieľom je prezentovať odbor IKT dievčatám vo veku 14-18 rokov, ukázať im jeho atraktívnu stránku a následne perspektívne pracovné možnosti, ktoré nie sú nevyhnutne len o programovaní. (mh)