Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Toto nie je rozprávka, ale reálna stavba neďaleko Košíc – Hobití dom. Je vybudovaný zo slamy a ďalších prírodných materiálov. Čarokrásne, však?

V košickej Vedeckej kaviarni sa bude stavať zo slamy

23. 1. 2017 | videné 958-krát

Aj v modernej spoločnosti sa dá žiť ohľaduplne k svetu okolo nás. Pritom nemusíme hneď utekať do jaskýň alebo do slamených príbytkov a vzdať sa elektriny, teplej vody a ostatných výdobytkov dnešného sveta. O tom, ako sa dá žiť v súlade s prírodou, sa dozvedia návštevníci Vedeckej kaviarne v Košiciach  v stredu 25. januára 2017 o 18. hodine v Kulturfabrik Tabačka na Gorkého 2 v Košiciach.

Mentor košických vedeckých kaviarní RNDr. Ján Gálik, CSc. oslovil manželov Szabóovcov, ktorí už v roku 1992 založili Občianske združenie SOSNA a dodnes sa v ňom systematicky venujú propagácii udržateľných a zodpovedných spôsobov života.  SOSNA totiž vybudovala  Ekocentrum s Prírodnou záhradou, ktoré predstavujú na Slovensku ojedinelý inšpirujúci príklad nezávislého vzdelávacieho centra, zameraného na šírenie princípov udržateľnosti a miestnej sebestačnosti. V Ekologickom vzdelávacom centre, ktoré sa nachádza v Družstevnej pri Hornáde, neďaleko Košíc, SOSNA pravidelne organizuje rôzne kurzy, tvorivé dielne, výučbové programy a exkurzie. „Záujem verejnosti o témy, týkajúce sa získania praktických zručností v organickom pestovaní zeleniny, svojpomocného zhotovenia nízkorozpočtových energeticky úsporných zariadení alebo budovania stavieb z voľne dostupných prírodných materiálov potvrdzuje, že táto téma naozaj ´visí vo vzduchu´. Ročne sa v Ekocentre okolo 2000 návštevníkov oboznámi s inšpiráciami pre udržateľnejší a nezávislejší život a desiatky absolventov kurzov získajú zaujímavé zručnosti,“ hovoria RNDr. Silvia Szabóová a Ing. Štefan Szabó, PhD. (www.sosna.sk)

Na prednáške sa návštevníci kaviarne dozvedia, ako členovia a priaznivci SOSNY stavali zo slamených balov, hliny a odpadových materiálov budovy Ekocentra a Hobbitieho domu. Szabóovci im ukážu, ako sa zanedbaný kus pozemku pri dome alebo škole môže premeniť na doslovne rajskú záhradu, poskytujúcu úžitok a krásu. Povieme si niečo aj o tom, aká energia je tá najlepšia , čo to znamená cirkulárna ekonomika a aká je úloha ekocentier a ekologických komunít v spoločnosti. (kč)

Foto: archív SOSNY (www.sosna.sk)