Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Zlatá medaila SAV prof. Jiřímu Drahošovi.

Zlatá medaila SAV Jiřímu Drahošovi

14. 1. 2017 | videné 1026-krát

Špičkový odborník svetového významu, ale aj priateľ a inšpirujúci poradca – taká je základná charakteristika predsedu AV ČR profesora Jiřího Drahoša z pohľadu vedeckej komunity Slovenskej akadémie vied.

V piatok 13. januára 2017 si prevzal v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave z rúk predsedu SAV profersora Pavla Šajgalíka najvyššie ocenenie – Zlatú medailu SAV. Udeľuje sa aj vynikajúcim odborníkom zo zahraničia za mimoriadne zásluhy o SAV a o rozvoj vedy a kultúry na Slovensku a v zahraničí. Prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc. patrí k najvýznamnejším vedeckým osobnostiam nielen v Českej republike, ale so širokým presahom aj v zahraničí. Úspešne pracuje ako vedec, ktorý rozhodujúcim spôsobom ovplyvnil vedecké bádanie v oblasti viacfázových reaktorov a v celosvetovom meradle. Publikoval viac ako sedemdesiat pôvodných prác v impaktovaných medzinárodných časopisoch, je spoluautorom jedenástich zahraničných a desiatich domácich patentov a podľa SCI je na jeho práce viac ako tisíc citačných ohlasov.

Profesor Jiří Drahoš sa narodil v roku 1949 v Českom Tešíne. Od roku 1977 pôsobil na ústave Ústavu teoretických základů chemické techniky ČSAV (v súčasnosti Ústav chemických procesů AV ČR). Tam získal v odbore fyzikálna chémia vedecké hodnosti a v roku 1992 sa stal zástupcom a o štyri roky neskôr riaditeľom ústavu. V roku 2003 bol vymenovaný za profesora chemického inžinierstva. Následne sa stal v roku 2005 podpredsedom a v roku 2009 ho prezident Českej republiky vymenoval do funkcie predsedu AV ČR, kde pôsobí už v druhom volebnom období.

Po celý čas sa výraznou mierou pričinil o úzku a podnetnú spoluprácu AV ČR a SAV.  S predstaviteľmi SAV často diskutoval o mnohých problémoch, ktoré trápia vedu na Slovensku a neraz ich musel riešiť aj český výskum a česká akadémia. Odsobitne je potrebné oceniť veľmi otvorené a vecné diskusie ohľadom transformácie ústavov na verejno-výskumné inštitúcie, jeho inšpirujúce myšlienky, skúsenosti a podporu. Prof. Drahoš je známy tým, že svoje názory formuluje precízne s cieľom problém identifikovať a riešiť ho. Aj vďaka tomu je medznárodne rešpektovaným reprezentantom českej vedy. Vzhľadom na úszku spoluprácu vedených inštitúcií v SR a v ČR, spomínanú osobnú inšpiráciu a podporu, sa Vedecká rada SAV rozhodla udeliť prof. Jiřímu Drahošovi - Zlatú medailu SAV.

Vo svojom poďakovaní prof. Jiří Drahoš zvýraznil symbol ocenenia práve úspešnej a plodnej spolupráce oboch inštitúcií. „Veľmi ďakujem a veľmi si ocenenie vážim,“ povedal okrem iného. „Aj v kontexte rastúcej dôveryhodnosti našich inštitúcií v spoločnosti aj vzhľadom na našu dôveru navzájom. Cením si našu spoluprácu a myslím si, že je skvelá. Nebudem zapierať, že ma v tomto kontexte ocenenie SAV úprimne potešilo.“     

Stano Ščepán

Foto: Vladimír Šimíček