Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Po letných prázdninách odštartovala séria vedeckých brlohov témou o vtákoch. Samuel Pačenovský (tretí sprava) zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Birdlife Slovensko spestril svoju prednášku pozorovaním vtákov na košickom sídlisku Terasa. Za dve minúty spozorovali „brlohári“ päť druhov.

Deti budú alchymistami, dospelí spáčmi

20. 10. 2016 | videné 814-krát

Môže reagovať kov s vodou alebo so vzduchom? A ako sa správa v magnetickom poli? Odpovede na tieto a podobné otázky pripravili  košickí popularizátori vedy na októbrový Vedecký brloh. Dospelým vo Vedeckej kaviarni poradia, prečo je spánok dôležitý a ako treba dobre spať.

„Opäť to bude veľmi experimentálny brloh. Deti sa na dve hodiny zmenia na bájnych alchymistov. Samy si pripravia čistý kov a potom budú skúmať jeho magnetické vlastnosti.
Osvedčený lektor RNDr. Martin Vavra, PhD. z Prírodovedeckej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach v prednáške pod názvom Kovy ako ich nepoznáme porozpráva školákom aj ich rodičom a starkým niečo z histórie kovov a zliatin, ktoré ľudia poznali už v staroveku. Vysvetlí, ako sa pripravujú v súčasnosti. Dozvedia sa, že kovy nie sú iba tvrdé kompaktné materiály, ale existujú v rôznych formách,“ pozýva mentorka RNDr. Mária Zentková, CSc. z Ústavu experimentálnej fyziky SAV, ktorá sa sama venuje základnému výskumu magnetických materiálov. Verí, že napriek o týždeň skoršiemu termínu konania vedeckého brloha – kvôli jesenným prázdninám – príde veľa zvedavcov, ktorým sa získané poznatky veľmi zídu v škole na chémii i fyzike.  

 Kým deti budú mať „tvrdý“ brloh, dospelí priaznivci vedy z Košíc sa môžu tešiť na pohodu, oddych, uvoľnenie. Tie sú (alebo by mali byť) sprievodným znakom a výsledkom dobrého spánku.  „Tentoraz sme zvolili tému, ktorá sa týka každého z nás – budeme hovoriť o spánku,“ pozýva RNDr. Ján Gálik, CSc. z Neurobiologického ústavu SAV, ktorý v Košiciach organizuje vedecké kaviarne od ich vzniku v roku 2009. „Spánok je niečo tak prirodzené a každodenne prítomné, že sa nad ním nezamýšľame. Ale je to tretina života, ktorú pri ňom strávime a ani nevieme ako. Kto chce vedieť, čo sa vlastne počas tejto značnej časti nášho života deje a prečo, čo je na spánku dobré a prípadne zlé, nech príde na prednášku prof. MUDr. Viliama Doniča, CSc. z Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach On sa spánku, jeho fázam a kvalite venuje niekoľko desiatok rokov. Zvedavcov chcem znovu upozorniť na zmenu dňa i miesta konania vedeckých kaviarní – namiesto výmenníka sa budeme stretávať v Tabačke v poslednú stredu v mesiaci, nie v utorok ako bolo zaužívané.“

Vedecký brloh sa koná v sobotu 22. októbra o 14. hod. vo Výmenníku na Ulici obrody v Košiciach.

Vedecká kaviareň bude v stredu  26. októbra o 18.hod. v Kulturfabrik Tabačka na Gorkého 2 v Košiciach.

Ste vítaní!

Text: Katarína Čižmáriková

Foto: autorka a archív M. Zentkovej