Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

EXTRAPOLÁCIE 2016

Kam smeruje výskum v oblasti IT na Slovensku?

23. 9. 2016 | videné 1373-krát
Extrapolácia je prognostická metóda, ktorá využíva historicky známe údaje na predpovedanie neznámych budúcich javov.  Je tiež nosnou ideou regionálneho podujatia na podporu rozvoja IT vo výskume, vzdelávaní a podnikaní, ktoré sa udeje pri príležitosti 60. výročia informatiky na Slovensku. Má príznačný názov -  EXTRAPOLÁCIE 2016.
 
Slávnostné otvorenie podujatia, ktorá bude trvať viac ako mesiac, sa uskutoční v pondelok 26. 9. o 14. h v zasadačke Slovenskej akadémie vied na bratislavskej Patrónke. „Na otvorení budeme informovať o  programe podujatia a záujemcov vezmeme na prehliadku stálej výstavy dejín výpočtovej techniky, ktorá sa nachádza v areáli SAV na Patrónke,“ hovorí Ivana Budinská, riaditeľka Ústavu informatiky SAV, ktorý je hlavným organizátorom podujatia.  Od pondelka bude prístupná aj popularizačná výstava historických počítačov so zameraním na 80. roky v obchodnom centre Bory Mall.
„Na základe minulosti chceme hovoriť o tom, kam informatika smeruje a ako sa bude vyvíjať,“ vysvetľuje myšlienku podujatia Ivana Budinská a zároveň dodáva, že ho organizujú akademické a univerzitné pracoviská,  preto je jeho cieľom upozorniť aj na potrebu štúdia a výskumu informatiky. 
EXTRAPOLÁCIE 2016 sa skladajú z viac ako dvadsiatich aktivít  v Bratislave a Košiciach a budú trvať od 25. septembra do 31. októbra. Medzi hlavné body programu patrí interaktívny víkend pre verejnosť, ktorý sa uskutoční  15. - 16. októbra v nákupnom centre Bory Mall.  „Okrem výstavy tam bude aj predvádzanie elektromobilov a autonómnych vozidiel, prezentácia novej unikátnej technológie na 3D. Ústav informatiky SAV v rámci podujatia organizuje  18. - 19. októbra seminár ČAV SAV!.  Vedci z ústavov informatiky Českej a Slovenskej akadémie vied si na ňom vymenia informácie o výskume s cieľom prehĺbiť spoluprácu. Druhý deň seminára sa koná panelová diskusia na tému etika v informatike. „Nie je to téma, ktorú môžeme pokryť  a vyriešiť jednou diskusiou, ale o morálnych problémoch, ktoré súvisia napríklad s  prístupom k informáciám,  ochranou súkromia a autorských práv treba rozprávať,“ hovorí informatička Ivana Budinská.
Kompletný program podujatia EXTRAPOLÁCIE 2016 a zoznam jeho spoluorganizátorov  nájdete tu. Videopozvánku na podujatie nájdete tu.