Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Kuvičok vrabčí je nádherná malá sova. Aj jej hlas si košické deti budú môcť vypočuť vo vedeckom brlohu

V Košiciach o vtákoch i CERN-e

23. 9. 2016 | videné 844-krát

Cyklus vedeckých kaviarní a vedeckých brlohov sa po letných prázdninách vracia do Košíc. Popularizátori vedy z košických ústavov Slovenskej akadémie vied opäť vymýšľajú zaujímavé témy, oslovujú odborníkov ochotných prednášať, a nadšení „štamgasti“ pre vedu si v diároch zaznačujú termíny. Prvý poprázdninový vedecký brloh bude v sobotu 24. septembra a vedecká kaviareň v stredu 28. septembra 2016. 

V prípade vedeckých brlohov, pri zrode ktorých stála RNDr. Mária Zentková, CSc. z Ústavu experimentálnej fyziky SAV, sa tradícia nemení. Po celý školský rok sa naďalej budú konať poslednú sobotu v mesiaci (výnimkou sú prázdniny, počas ktorých sa termín môže preložiť) v známom Výmenníku č. 1 na Ulici obrody v Košiciach vždy od 14. hodiny. „Tentoraz sa budeme venovať vtáčej ríši,“ hovorí Mária Zentková, tohtoročná držiteľka Ceny SAV za propagáciu významu vedy a presadzovanie jej rozvoja. „Nebudeme však lietať, ale počúvať a hádať. MVDr. Samuel Pačenovský zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Birdlife Slovensko naučí deti určovať spevavých operencov na základe zvukových nahrávok. Prezradí tiež pikošky o spôsobe života vybraných druhov vtákov z Košíc a ich širšieho okolia.  Deti sa zoznámia s prácou ornitológa a metódami pozorovania a zaznamenávania pánov oblohy pre štatistické a iné účely. Bonusom v prípade dobrého počasia bude malá objaviteľská vychádzka, na ktorej sa školáci naučia vtáky nielen rozoznávať, ale aj nerušene pozorovať.“

Zmeny nastali pri vedeckých kaviarňach. Z posledného utorka v mesiaci sa posunuli na poslednú stredu a presťahovali sa z výmenníka do Kulturfabrik Tabačka na Gorkého ulici 2 v Košiciach. Na novom mieste a v novom termíne (streda 28.9. o 18. hod.) k nám zavíta  významný slovenský fyzik, uznávaný aj v zahraničí, doc. RNDr. Dušan Bruncko, CSc. z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach. Prezentovať bude prednášku s názvom „CERN a experiment ATLAS na urýchľovači LHC“. Problematiku dôverne pozná, veď v CERNe pôsobí od začiatku slovenskej účasti v tomto projekte. Rozprávať bude o tajomstvách hmoty a vesmíru, o tom ako ich súčasná veda skúma, kam až sme sa v poznávaní dostali a kam si myslíme, že by sme sa dostať mohli. A samozrejme, akú úlohu má v tomto bádaní Slovensko.
 
Vedecký brloh: 24 9.2016 (sobota) o 14. hod. vo Výmenníku na Ul. Obrody v Košiciach
Vedecká kaviareň: 28.9.2016 (streda) o 18.hod. v Kulturfabrik Tabačka, Gorkého 2, Košice
 
Text: Katarína Čižmáriková
Foto: Karol Šotnár, archív K.Č.