Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Richard Kvetňanský

Zomrel významný vedec Richard Kvetňanský

19. 8. 2016 | videné 2272-krát

Vo veku  79 rokov  nás 18. augusta 2016 navždy opustil vynikajúci slovenský vedec, kolega, kamarát  RNDr. Richard Kvetňanský, DrSc.

Richard patril k najvýznamnejším slovenským vedcom, s impozantnou publikačnou a citačnou aktivitou a h-indexom 46. Bol špičkovým odborníkom a priekopníkom v oblasti stresu a stresovej odpovede organizmu nielen na Slovensku, ale v celosvetovom meradle. Mal veľké množstvo medzinárodných spoluprác nielen v Európe, ale aj v USA, predovšetkým v NIH, Bethesde. Bol dlhoročným riaditeľom ÚEE SAV, zakladateľom a organizátorom medzinárodných sympózií o strese – SYMPOSIUM ON  CATECHOLAMINES  AND OTHER NEUROTRANSMITTERS IN  STRESS.

Richard dokázal na tieto konferencie zabezpečiť svetovú špičku z oblasti výskumu stresu, takže kvalita týchto podujatí bola nesmierne vysoká. Účastníci však radi spomínali aj na mimovedecké podujatia v rámci sympózií, ktoré Richard plánoval veľmi precízne.  

Richard bol nielen vynikajúci vedec, ale aj výborný kolega a kamarát. Spolupracoval s mnohými pracovníkmi nielen na ÚEE, ale aj v rámci iných ústavov SAV. Vždy bol ochotný poradiť a pomôcť.

Richard, budeš nám veľmi chýbať. Mali sme ťa radi.

Posledná rozlúčka s RNDr. Richardom Kvetňanským, DrSc. bude v utorok 23. augusta 2016 o 13.15 h v bratislavskom krematóriu.

 

Štefan Zórad,

Ústav experimentálnej endokrinológie BMC SAV