Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Súťaž Víno SAV sa konala v Kongresovom centre v Smoleniciach.

Víťazné vína súťaže SAV

29. 6. 2016 | videné 1123-krát

Slovenská akadémia vied v snahe oceniť vynikajúcu kvalitu a inovatívnosť tradičných slovenských výrobkov pri využití najnovších vedeckých metód zriadila súťaž Víno SAV. V preambule štatútu novej súťaže uviedla: „Víno nie je iba produktom, výsledkom technologických a biochemických procesov, ale aj kultúrnym artefaktom, elementom sociálnej komunikácie a súčasťou národnej histórie a identity.“

Nultý ročník súťaže sa konal 22.-23.júna 2016 v Kongresovom centre v Smoleniciach s podporou sponzorských prostriedkov. Inšpiráciou bola tradícia a vysoká prestíž podobnej súťaže Maďarskej akadémie vied, ako aj značný záujem o hodnotenie odborníkmi SAV zo strany vinohradníkov. Víno SAV je súťažou vín, vyrobených v Slovenskej republike z hrozna, ktoré pochádza zo SR a ktoré hodnotili slovenskí vedci – členovia Učenej spoločnosti SAV v spolupráci a s odbornou garanciou popredných enológov. Degustačná jury posudzovala vína v troch samostatných komisiách pod vedením skúsených slovenských enológov Ing. Miroslava Petrecha, Ing. Milana Pavelku a Ing. Jozefa Repu, ktorých hodnotenie sa do celkovej známky súťažných vzoriek nezapočítavalo. Odbornou garantkou súťaže bola Ing. Edita Ďurčová AIWS & Weinakademiker – enologička, medzínárodná degustátorka  a someliérka.

Hodnotiaca jury udelila spolu 6 veľkých zlatých medailí a 39 zlatých medailí.  Podľa Štatútu boli udelené ocenenia:

Šampión súťaže pre:  ALIBERNET ľadové víno 2012 - Chateau Belá

Víťaz kategórie – biele tiché vína do 4 g/l zvyškového cukru pre: CIRCUM - RIZLING VLAŠSKÝ Výber z hrozna 2015 – Víno Nichta

Víťaz kategórie – biele tiché vína nad 4 g/l zvyškového cukru pre: DEVÍN Výber z hrozna 2015 – Víno Dious

Víťaz kategórie – červené tiché vína do 4 g/l zvyškového cukru pre: NICHTA – DUNAJ 2013 – Víno Nichta

Diplom SAV za inovatívne použitie modrej odrody – farbiarky pri výrobe ľadového vína pre:  ALIBERNET ľadové víno 2012 - Chateau Belá

Diplom SAV za inovatívnosť a Cenu Ing. Doroty Pospíšilovej, Csc.  za použitie novo vyšľachtenej slovenskej modrej odrody pre:  NICHTA – DUNAJ 2013 – Víno Nichta

Diplom SAV za použitie inovatívnej technológie pri spracovaní muštu a Cenu Ing. Doroty Pospíšilovej, Csc. za použitie novo vyšľachtenej slovenskej bielej odrody pre: DEVÍN Výber z hrozna 2015 – Víno Dious

Ocenenia Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR  v snahe prostredníctvom ich kvality popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne prispieť k rozvoju a priamej podpore kvalitnej domácej produkcie s prihliadnutím na regionálny rozvoj SR. Účastníci sa zhodli na tom, že víno je aj symbolom jednoty spoločenských, humanitných vied s vedami prírodnými a technickými. Práve prienik a jednota vied, ich význam pre spoločnosť – je posolstvom SAV. (spn)