Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Ilustračné foto.

Nultý ročník súťaže Víno SAV

23. 6. 2016 | videné 1013-krát

Víno nie je iba produktom, výsledkom technologických a biochemických procesov, ale aj kultúrnym artefaktom, elementom sociálnej komunikácie a súčasťou národnej histórie a identity,“ píše sa v preambule štatútu novej súťaže Víno SAV.

Slovenská akadémia vied v úsilí nadviazať na výskum biotechnológií rastlín a geologického podložia Slovenskej republiky, vo vzťahu ku kvalite hrozna na ňom pestovanom ako aj výroby vín z neho, so zreteľom na ekologizáciu pôdohospodárstva a v neposlednom rade v snahe oceniť vynikajúcu kvalitu a inovatívnosť tradičných slovenských výrobkov pri využití najnovších vedeckých metód zriaďuje súťaž Víno SAV. Inšpiráciou je tradícia a vysoká prestíž podobnej súťaže Maďarskej akadémie vied, ako aj značný záujem o hodnotenie odborníkmi SAV zo strany vinohradníkov. Víno SAV je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna, ktoré pochádza zo SR a ktoré hodnotia slovenskí vedci – členovia Učenej spoločnosti SAV v spolupráci a s odbornou garanciou popredných enológov.

Nultý ročník súťaže, ktorý realizuje SAV zo sponzorských prostriedkov, sa koná vo štvrtok 23. júna v Kongresovom centre v Smoleniciach. Účastníci sa zhodli na tom, že víno je aj symbolom jednoty spoločenských, humanitných vied s vedami prírodnými a technickými. Práve prienik a jednota vied, ich význam pre spoločnosť – je posolstvom SAV. (spn)