Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Irina Bokova, generálna riaditeľka UNESCO.

Generálna riaditeľka UNESCO príde do Smoleníc

3. 5. 2016 | videné 1062-krát

„Svet, do ktorého ste prišli, nie je ideálny, ale len s Vašou účasťou bude lepší!“ S týmto posolstvom prichádza 5. mája na Slovensko generálna riaditeľka UNESCO Irina Boková. Prijala pozvanie predsedu SAV prof. Pavla Šajgalíka a v piatok 6. mája popoludní sa v kongresovom centre v Smoleniciach stretne s pozvanými hosťami pri okrúhlom stole nazvanom Kreativita a inovácie v teórii a v praxi.

Irina Bokova sa narodila 12. júla 1952 v Sofii. Stala sa generálnou riaditeľkou UNESCO od 15. novembra 2009 a opakovane ju zvolili na tento post v roku 2013. UNESCO je organizáciou systému OSN, ktorá sa venuje problematike spoločenských, základných a prírodných vied. Ide najmä o koordináciu hlavných programov a pomoc členským krajinám pri využívaní vedy v duchu hlavného poslania UNESCO – zachovania mieru budovaním vedomostnej spoločnosti, založenej na tolerancii, rovnoprávnosti  a rešpektovaní ľudských práv.

UNESCO podporuje a obhajuje rozvoj vedy, pretože zložitosť výziev, ktorým svet čelí  na ňu kladie vysokú zodpovednosť. Veda pomáha pri riešení zložitých problémov spojených s udržateľnosťou,  znižovaním rizika  prírodných katastrof, využitím a ochranou zdrojov vody, energetickej bezpečnosti a aplikáciou integrovaných sektorových politík založených na najlepších dostupných vedeckých poznatkoch.

Ešte pred okrúhlym stolom v Smoleniciach bude mať Irina Boková v piatok o 10.00 hod. verejné vystúpenie v Aule Univerzity Komenského v Bratislave na tému: Posilnenie postavenia mládeže, podpora rozmanitosti, kde rozoberie okrem iného otázky či dokáže kultúrny odkaz ľudstva eliminovať extrémizmus a či vedie rôznorodosť k uniformite. (spn)