Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Wau! Herpetológ musí byť pri práci s hadmi viac ako opatrný.

V Košiciach v kaviarni o plazoch, v brlohu o elektrine v tele

24. 4. 2016 | videné 1053-krát

Je tu koniec ďalšieho mesiaca a s ním aj dve už tradičné popularizačné podujatia v Košiciach. V utorok 26. apríla sa o 18. hodine uskutoční vedecká kaviareň a v sobotu  30. apríla o 14. hodine vedecký brloh. V oboch prípadoch tradične vo Výmenníku 1 na Ulici obrody v Košiciach.

S témou aprílovej vedeckej kaviarne organizátori museli čakať na teplejšie počasie.  RNDr. Igor Majláth PhD. z Prírodovedeckej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach totiž prisľúbil priniesť so sebou aj hlavné postavy kaviarne, tajuplné, no najmä zimomravé stvorenia – plazy. Prednáška pod názvom Za plazmi a ich parazitmi  bude totiž venovaná plazom, hlavne hadom, ktoré sú pre mnohých z nás stále záhadné stvorenia na našej planéte. Nemajú nohy, sú tiché a nevieme takmer nič o tom ako žijú. A čím menej o nich vieme, tým viac sa ich bojíme. „Plazy tvoria skupinu živočíchov, ktorá sa v našich podmienkach, najmä u laickej verejnosti, stretáva často s negatívnym prístupom. Je potrebné uvedomiť si, že plazy, obzvlášť hady, sú veľmi dôležitou súčasťou ekologickej rovnováhy a majú pozitívny význam aj pre život človeka, napríklad ako ničitelia škodcov. Plazy zohrávajú taktiež biologickú úlohu, okrem iného aj ako hostitelia parazitov,“ uvádza pozvánku na utorňajšiu akciu jej autor Igor Majláth. Porozpráva o svojich expedíciách a následnom výskume plazov a ich parazitov na Slovensku aj v rôznych krajinách Európy (Albánsko, Grécko, delta Dunaja, Švédsko, Maďarsko....) a južnej Afriky (Svazijsko). 

Deti sa tiež môžu tešiť na veľmi zaujímavú tému. Vo vedeckom brlohu bude reč o elektrine v našom tele. Vedeli ste, že bez elektriny v našom tele by sme sa ani nepohli, nepohlo by sa srdce, ani žiaden sval? Nevznikla by jediná myšlienka, nevyvolala by sa jediná spomienka. Elektrické signály nám umožňujú dýchať, vidieť, počuť, cítiť chuť, vôňu, teplo, chlad, hýbať sa, jesť a tráviť jedlo (aj cukríky), ale aj pociťovať bolesť. Bez elektrických prúdov by sme sa nemohli ani vystrašiť, dokonca ani zamilovať sa. Ako je to možné? A ako to celé funguje?  V prednáške Elektrina v našom tele, obohatenej o množstvo experimentov a ukážok, to vysvetlí a odpovie na otázky výnimočný hosť – RNDr. Ján Gálik, CSc., riaditeľ Neurobiologického ústavu SAV v Košiciach. Všetci sú srdečne vítaní.

Katarína Čižmáriková

Foto: archív autorky i Igora Majlátha