Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Momentka zo seminára v Bruseli

Všetci tvoríme víziu budúcnosti

24. 11. 2015 | videné 812-krát

Nevšednú príležitosť bude mať približne 40 občanov Slovenskej republiky, medzi ktorými môže byť ktokoľvek z vás, prispieť do európskej vedy a výskumu svojím vlastným názorom. Vďaka projektu CIMULACT sa bežní občania z troch desiatok európskych krajín môžu zaoberať otázkami, ktoré sú v centre pozornosti expertov aj politikov.

Zaujímalo by vás, čo bude trápiť ľudí v roku 2050? Aké problémy budú riešiť, ako budú cestovať, ako bude vyzerať vaše mesto a okolie v ktorom žijete? Prípadne aké slobody a bezpečnosť budú mať pre svoj život občania Európy? Aké energie bude ľudstvo využívať? V rámci medzinárodnému projektu CIMULACT sa aj verejnosť môže zapojiť do rolí expertov a politikov. Nemusíte mať žiadne  špecifické znalosti na to, aby ste pomohli s údajmi do výskumného programu. Aby ste vyjadrili vašu predstavu o budúcnosti aj o tom, na čo by sa vedci, výskumníci aj politici mali zamerať v najbližších rokoch.

V Centre vedecko-technických informácií na Lamačskej ceste v Bratislave sa v sobotu 28. Novembra od 9.00 do 17.00 hodiny bude konať seminár pre verejnosť o víziách budúcnosti pre vedu a výskum v Európe. Organizuje ho Slovenská akadémia vied a naši občania budú mať možnosť sformulovať a prediskutovať svoje predstavy o budúcnosti vedy a výskumu. Tieto vízie budú následne transformované do konkrétnych odporúčaní pre Európsku komisiu.  V rámci projektu CIMULACT organizátori používajú definíciu: Vízia je obrázok alebo predstava budúcnosti, akú si želáme. A o to ide. Na seminári SAV sa pokúsime sformulovať vízie pre budúcnosť, ktorá nastane o tri či štyri desaťročia. 

Účasť na seminári je podmienená registráciou, ktorá už bola vzhľadom na veľký záujem ukončená. (spn)