Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

) V novembrovej košickej Vedeckej kaviarni Ing. Karel Saksl, DrSc. (vľavo) z ÚMV SAV  predstaví najväčší mikroskop pracujúci s röntgenovým laserom  na svete. Na archívnej snímke je s prof. RNDr. Petrom Kollárom, DrSc. z Ústavu fyzikálnych vied PF UPJŠ pri slávnostnom ukončení spoločného projektu MikroMatel.

V košickej Vedeckej kaviarni o unikátnom laserovom zariadení, a vo Vedeckom brlohu o fyzike pre malých vedátorov

23. 11. 2015 | videné 946-krát

Niekoľko kilometrov dlhý „mikroskop“ pracujúci s röntgenovým laserom, ktorý bude po dokončení najväčším svojho druhu na Zemi, sa stavia v Hamburgu (SRN).  Svet ho už dnes pozná pod názvom „The European X-Ray Laser Project“(XFEL) a práve on bude hlavnou témou Vedeckej kaviarne v Košiciach v utorok 24. novembra 2015 o 18. hodine vo Výmenníku č. 1 na Ulici obrody v Košiciach.

Hosťom kaviarne bude Ing. Karol Saksl, DrSc. z Ústavu materiálového výskumu SAV v Košiciach. „XFEL znamená pre biológov a chemikov to, čo CERN pre jadrových fyzikov. Možno to znie trochu ako sci-fi, ale je to súčasná realita a jeden z najväčších vedeckých projektov súčasnosti,“ povedal vedec zo Slovenska, ktorý je členom medzinárodného tímu už desať rokov. Európsky projekt 3,4 km dlhého röntgenového lasera budovaného v Hamburgu bude zdrojom röntgenového žiarenia výnimočných kvalít, presahujúci všetky súčasné svetové zdroje. To analogicky v budúcnosti povedie k prielomovým poznaniam v oblasti prírodných vied a k technologickému pokroku v krajinách zapojených do projektu. „Samotné spustenie diela do prevádzky sa očakáva v júni 2017. Experimentálne zariadenie XFEL umožní prielomový výskum v širokom spektre vedných oblastí, ako je biológia, výroba nových liečiv na najzávažnejšie choroby ľudstva, pri vývoji nových materiálov, fundamentálnom výskume plazmy, kvantovej chronodynamiky, optických nelineárnych systémoch a ďalších,“ pozýva do vedeckej kaviarne K. Saksl.

Tradične v poslednú sobotu v mesiaci sa koná Vedecký brloh pre deti. Novembrový bude o fyzike a deti pomocou fyzikálnych experimentov a skúšok otestujú základné vlastnosti rôznych materiálov. „Rady by sme deti zoznámili so svetom rôznych materiálov: kovov, plastov, keramiky a zložených materiálov, vylepšením ich vlastností a ich použitím v bežnom živote, napr. pri stavbe domu snov, od podlahy až po strechu,“ hovoria lektorky Ing. Erika Múdra, PhD. a Ing. Alexandra Kovalčíková, PhD. z Ústavu materiálového výskumu SAV Košice. S deťmi budú hľadať odpovede na otázky: Prečo je plastelína tvárna a sklo krehké?  Prečo je kocka ocele ťažká a rovnaká kocka dreva pláva na vode? Prečo horúci čaj lejeme do hrnčeka a nie do plastovej fľaše? Ako je možné neustále zmenšovať tvar mobilov či robotov?

Stretnutie dvoch vedkýň so zvedavými deťmi, ich rodičmi i starými rodičmi sa uskutoční  v sobotu 28. novembra 2015 od 14. hodiny taktiež vo Výmenníku č. l na Ulici obrody v Košiciach.         

 

Text a foto: Katarína Čižmáriková