Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

trans.jpg

Trans Tech Burza spája vedcov a podnikateľov

2. 10. 2015 | videné 743-krát

Stovka účastníkov, 150 profilov na webe, ktoré si pozrelo asi 1 800 záujemcov, päťdesiat stretnutí predstaviteľov výskumu a hospodárskej sféry, 24 prednášok a vyše 75 postrov. To je prvá štatistika, ktorú jeden z organizátorov prof. Ján Dusza, člen Predsedníctva SAV (Ústav materiálového výskumu SAV) pripomenul na záver druhého ročníka Trans Tech Burzy, ktorý sa konal 29. a 30. septembra v Bratislave.

Podujatie slúži na stretávanie sa zástupcov vedy, výskumu a vývoja zo SAV, z ďalších slovenských výskumných ústavov a univerzít s predstaviteľmi podnikateľského sektora. Prezentujú sa na ňom výsledky práce vedcov, ktoré sú vhodné na komercializáciu a prenos do aplikačnej praxe. Predseda Slovenskej akadémie vied prof. Pavol Šajgalík  v úvodnom prejave vyzdvihol význam takýchto akcií pre budovanie lepšej spolupráce medzi vedou a praxou. Trans Tech Burzu označil za excelentnú príležitosť na stretávanie sa zástupcov týchto dvoch oblastí, ktoré sa musia naučiť spolu komunikovať. Prof. Ján Turňa, generálny riaditeľ druhého organizátora akcie – Centra vedecko-technických informácií – dodal, že na minulý prvý ročník tejto akcie boli veľmi pozitívne signály nielen z akademickej, ale aj z hospodárskej sféry.

Dvojdňový program Trans Tech Burzy ponúkol sériu prednášok a prezentácie vybraných technológií a projektov, ktoré by mohli byť námetom spolupráce pre vedcov a podnikateľov z oblastí medicíny, biotechnológií, fyziky, výskumu materiálov a ďalších odvetví. Na podujatí sa prezentovali aj vznikajúce vedecké parky a výskumné centrá, ktoré budú mať významné poslanie pre transfer technológii.

Organizátormi podujatia sú Slovenská akadémia vied, Centrum vedecko-technických informácií SR v súčinnosti so Slovenskou technickou univerzitou, Univerzitou Komenského, Technickou univerzitou v Košiciach, Univerzitou P. J. Šafárika, Žilinskou univerzitou a Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre.

(pod)