Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Eduard Šarmír.JPG

Odišiel Ing. Eduard Šarmír, DrSc.

26. 5. 2015 | videné 1215-krát

Prognostický ústav SAV s hlbokým zármutkom oznamuje, že dňa 23.mája 2015  nás navždy opustil náš dlhoročný kolega Ing. Eduard Šarmír, DrSc., vo veku 83 rokov. Posledná rozúčka bude 29. mája 2015 o 10.15 hodine v obradnej sieni bratislavského krematória.

 

Narodil sa 16. decembra 1931 v Paríži. Po maturite zahájil v roku 1951 štúdium na vyššej hospodárskej škole v Bratislave a neskôr Vysokej škole ekonomickej v Prahe, ktorú ukončil v roku 1956. Hodnosť kandidáta vied obhájil na Ekonomickom ústave SAV v Bratislave v roku 1968 a  v roku 1984 získal titul doktora ekonomických vied.

 

Ing. Šarmír vystriedal počas svojho plodného pracovného života viacero výskumných pracovísk. Pôsobil na Výskumnom ústave dopravy, na Ekonomickom ústave SAV, kde bol vedúcim Kabinetu pre súhrnnú prognózu Slovenska a na Prognostickom ústav SAV, kde pracuje od roku 1989 až do roku 2011.

 

Od začiatku svojej profesijnej kariéry vyvíjal aktivity aj v prostredí medzinárodnej vedy. Pôsobil ako člen spoločnosti Futuribles International v Paríži a  hodnotiacej komisie pre program ACE PHARE pri Európskej únii v Bruseli. Na Slovensku predsedal Komisii pre obhajobu doktorských dizertačných prác, odborovej komisii Prognostika, bol členom Komisie SAV pre vednú politiku a prognózy vývoja vedy a spoločnosti ako aj Legislatívnej komisie SAV.

 

Ing. Šarmír patrí k nestorom slovenskej ekonomickej vedy. Bol zodpovedným riešiteľom a spoluriešiteľom  viacerých medzinárodných projektov – v rámci ACE PHARE, v spolupráci s Institut für Wissenschaften vom Menschen vo Viedni, s univerzitou v Bielefelde, s Instituto Internazionale Jacques Maritain v Benátkach a s výskumnými pracoviskami v ďalších krajinách. Na Slovensku bol spoluriešiteľom mnohých projektov VEGA a APVV, ktoré sa zaoberali otázkami ekonomickej teórie, prognostiky, globalizácie a poznatkovej ekonomiky. Výsledky svojej výskumnej práce publikoval vo forme knižných monografií a množstva článkov vo vedeckých karentovaných a odborných časopisoch, doma i v zahraničí. Medzi jeho najvýznamnejšie vedecké výstupy treba vyzdvihnúť kapitoly v zborníku podkladových štúdií k Vízii vývoja Slovenska do roku 2020.  

 

 

Významnou bola aj pedagogická činnosť Ing. Šarmíra, osobitne na Ekonomickej univerzite a Univerzite Komenského v Bratislave a tiež činnosť školiteľa, v rámci ktorej sa intenzívne venoval výchove doktorandov - mladých vedeckých pracovníkov. 

 

Zdroj: Prognostický ústav SAV