Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Predstavenie knihy o Milanovi Hodžovi v NR SR. Na snímke zľava: predseda SAV Pavol Šajgalík, predseda NR SR Peter Pellergini a riaditeľ Historického ústavu SAV Slavomír Michálek.

Pokrstili knihu prejavov a článkov Milana Hodžu

27. 3. 2015 | videné 1184-krát

Milan Hodža na vrchole politickej kariéry, Prejavy a články (1932 - 1938) je kniha Milana Zemka a Mateja Hanulu, ktorú vo štvrtok 26. marca krstili v budove Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave.

 

Podujatie pripravil Historický ústav Slovenskej akadémie vied v spolupráci s NR SR a záštitu nad ním prevzal predseda parlamentu Peter Pellegrini. Zúčastnil sa na ňom aj predseda SAV Pavol Šajgalíkriaditeľ jej Historického ústavu Slavomír Michálek.

 

Jeho kolega z ústavu, spoluautor krstenej knihy Matej Hanula na stretnutí povedal, že hoci M. Hodžu slovenská verejnosť vníma najmä ako prvého slovenského predsedu československej vlády (1935 až 1938), krst knihy sa právom koná v budove slovenského parlamentu. Veď tento politik pôsobil v parlamentných laviciach zhruba štvrťstoročie. M. Hanula spomenul, že impulz na vydanie tejto knihy prišiel od M. Zemka a bola ním najmä skutočnosť, že od polovice dvadsiatych rokov vychádzala edícia prejavov a vystúpení M. Hodžu, ale nepokryla obdobie rokov 1932 až 1938. Pričom práve to označil za vrcholné obdobie politickej kariéry tohto politika, ktorý patril k najvýznamnejším postavám slovenského politického a spoločenského života prvej polovice 20. storočia.

 

Ako tento vedec SAV pripomenul, prejavy a články M. Hodžu z toho obdobia zachytávajú jeho osobnosť v celej hĺbke a komplexnosti. Zdôraznil to, čo sa píše v úvode knihy, že to bol jediný významný slovenský politik, ktorý v tom období prichádzal s vlastnými zahranično-politickými úvahami, bol napríklad propagátorom európskej integrácie. V tejto súvislosti pripomenul, že mnohé myšlienky M. Hodžu sú aktuálne stále a kniha je príspevkom k tomu, aby ich verejnosť aj touto formou vnímala.

 

V tejto súvislosti predseda NR SR P. Pellegrini vyzdvihol, že M. Hodža považoval za veľmi dôležité, aby sa občania stotožnili s identitou štátu a pripomínali si jeho históriu.

 

Text: M. Podstupka, foto: G. Kuchta