Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Prednáškou s množstvom názorných ukážok, čo dokáže sa stane s predmetmi vo vákuu, fyzik Slavomír Gabáni spoľahlivo zaujme laikov rôznych vekových kategórií

Zázraky v mrakodrape lorda Kelvina

26. 3. 2015 | videné 933-krát

Končí sa ďalší mesiac a jeho posledná sobota (28. marca)  a utorok 31. marca budú v Košiciach patriť vedeckému brlohu a vedeckej kaviarni. Obe akcie sa budú konať ako vždy vo Výmenníku č. 1 na Ulici obrody v Košiciach.

 

Na prvom jarnom brlohu, ktorý sa začína túto sobotu o 14. hodine, vhodnom pre všetky vekové kategórie,  RNDr. Slavomír Gabáni, PhD. z Ústavu experimentálnej fyziky SAV predvedie mnoho experimentov. Z nich môžu mať osobitnú radosť siedmaci a ich učitelia fyziky, pretože sú ideálnym rozšírením učiva o fázových prechodoch.  „Rodičia a starí rodičia môžu priviesť aj škôlkarov, ktorí sa tiež budú dobre baviť rozprávkovom meste Nízkoteplotné Fyzikovce, kde stojí čarovný mrakodrap lorda Kelvina. Je postavený na základoch absolútnej nuly. Na 373. poschodí býva horúca pani Para, na 273. poschodí chladný pán Ľad a hlboko pod ním na 77. poschodí je zábavný pán Dusík Kvapalný. A ten dokáže divy,“ hravou formou pozýva garantka vedeckých brlohov RNDr. Mária Zentková, CSc. z ÚEF SAV.  Detváky sa takto zoznámia aj so životom a dielom otca termodynamiky sira Williama Thomsona, neskôr povýšeného lorda Kelvina, a so zavedením jeho absolútnej teplotnej stupnice. Téma i množstvo názorných ukážok, čo dokáže napríklad vákuum, je lákadlom aj pre oteckov. Mamky, upratujúce pre veľkonočnými sviatkami, ich tam ako dozor s deťmi veľmi rady pošlú.

 

Aj na vedeckú kaviareň je pripravená atraktívna téma – biomateriály a ich využitie v medicíne. „Tradične najatraktívnejšími bývajú témy z hraničných odborov, kde sa kombinujú poznatky z viacerých vedných oblastí,“ avizuje na posledný marcový deň gestor košických vedeckých kaviarní RNDr. Ján Gálik, CSc. z Neurobiologického ústavu SAV. „Biomateriály sú oblasťou na pomedzí fyziky, chémie, biológie, medicíny, metalurgie, atď. Ich výskum je vo svete veľmi intenzívny, ide o atraktívne priemyselné odvetvie budúcnosti. Pritom zďaleka nejde len o známe náhrady kĺbov, ciev či srdcových chlopní.“ Košické pracoviská tiež nestoja bokom. O svojom výskume v oblasti biomateriálov príde porozprávať Ing. Ľubomír Medvecký, PhD. z Ústavu materiálového výskumu SAV, kde síce kraľuje kov, keramika, obrovské lisy a trhacie stroje, ale kde sa objavilo aj laboratórium so živými bunkovými kultúrami.

 

Text a foto: Katarína Čižmáriková