Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

plagát

Týždeň slovenských knižníc

20. 3. 2015 | videné 712-krát

Do Týždňa slovenských knižníc (23.-29.3.2015), počas  ktorého knižničné inštitúcie rôznych druhov a typov sústreďujú rozmanité odborné a kultúrne aktivity s cieľom pozitívne sa zviditeľniť, sa zapojí aj Ústredná knižnica SAV.

           

Pre zamestnancov SAV,  ktorí pracujú v areáli SAV v Bratislave na Patrónke, zavádzame ako novú štandardnú službu možnosť vypožičať si a vrátiť knihy z fondov ÚK SAV priamo v objekte Ústrednej knižnice SAV na Dúbravskej ceste 9 a to každý pracovný deň od 8.00 h do 15.30 h. Navoliť si vyzdvihnutie knihy na Patrónke (alebo na Klemensovej 19) je potrebné už pri objednávaní knihy, teda zadávaní žiadanky v knižničnom systéme.

           

Keďže požičať si domov alebo na pracovisko dokumenty z fondov ÚK SAV a využívať vzdialený prístup k elektronickým informačným zdrojom mimo IP SAV môže len registrovaný používateľ ÚK SAV, dňa 24.3.2015 v čase 8.30 h - 15.30 h sa zamestnanci a doktorandi SAV môžu mimoriadne zapísať do ÚK SAV priamo v priestoroch Auly SAV (pri jedálni). Potrebujú k tomu platný občiansky preukaz a fyzickú návštevu, pri ktorej vyplnia a podpíšu prihlášku do knižnice. Vlastníkom kompatibilnej čipovej karty /napr. ISIC, knižničný pas do inej knižnice/ odporúčame priniesť si ju. Ostatným dodatočne vyrobíme čipovú kartu a doručíme ju spolu s prístupovými heslami do knižničného systému do ústavu. Registrácia je bezplatná.

           

27.3.2015 o 9.00 h sme so spoločnosťou Thomsom Reuters pripravili seminár na tému Web of Science v praxi, ktorý sa uskutoční v zasadačke Botanického ústavu SAV na Dubravskej ceste 9 v Bratislave.

 

Okrem toho počas celého TSK odpúšťame sankčné poplatky za prekročenie výpožičnej lehoty a tým vyzývame všetkých, aby bez obáv vrátili vypožičané dokumenty do ÚK SAV.

 

Spoločnou aktivitou mnohých slovenských knižníc počas  Týždňa slovenských knižníc 2015 bude činnosť „Knižničných hliadok“. Ak Vás napr. v MHD počas cesty do práce, v čakárni u lekára, v nákupnom centre alebo na inom verejnom priestranstve prichytia označení knihovníci pri čítaní /knihy, časopisu, e-čítačky/, môžete sa tešiť na malé prekvapenie.

 

Slávnostné otvorenie Týždňa slovenských knižníc sa uskutoční dňa 23. marca 2015 o 13.00 hod. v Divadle Jána Palárika v Trnave. Podujatie bude pod záštitou predsedu Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša v spolupráci s Knižnicou Juraja Fándlyho v Trnave a za účasti zástupcov ministerstiev, knihovníckych profesijných združení, magistrátu mesta Trnava, zriaďovateľov knižníc, zástupcov knižníc a médií. Otvorenie bude spojené aj s tradičným odovzdaním ceny Slovenskej asociácie knižníc za aktívu činnosť knižnice  SAKAČIK 2014, ktorú z rozhodnutia Správnej rady Slovenskej asociácie knižníc získala Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene realizáciu celoslovenskej novinárskej súťaže vysokých a stredných škôl Šturovo pero. Po slávnostnom otvorení sa uskutoční tlačová konferencia a divadelné predstavenie Trnavská skupina alebo Viseli sme za nohu z kolotoča, ktoré sa začne o 16.00 hod. v štúdiu Divadla Jána Palárika.

 

Vyvrcholením Týždňa slovenských knižníc 2015 bude podujatie na podporu čítania detí Noc s Andersenom vo verejných a školských knižniciach zo všetkých regiónov Slovenska v piatok dňa 27.3.2015, kedy sa aj slovenské deti zapoja do významného medzinárodného podujatia pri príležitosti narodenín dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena.

 

Mgr. Andrea Doktorová, Ústredná knižnica SAV