Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Polárna žiara nad severným horizontom krátko po polnoci zo 17. na 18.3. 2015. V ľavej časti snímky sú Vysoké Tatry. Pod nimi žiaria setlá Tatranskej Lomnice a rad bodových svetiel vpravo je Cesta slobody do Tatranskej Kotliny.

Polárna žiara zaznamenaná prístrojom Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici

19. 3. 2015 | videné 1276-krát

Oddelenie medziplanetárnej hmoty Astronomického ústavu SAV prevádzkuje na streche budovy ústavu v Tatranskej Lomnici automatickú celooblohovú bolidovú kameru, ktorej hlavnou úlohou je zaznamenávať stopy veľmi jasných meteorov - bolidov. Kamera je vybavená objektívom typu rybie oko. V noci zo 17. na 18. marca 2015 sa kamere podaril mimoriadny úlovok, keď zachytila jasnú polárnu žiaru, ktorá bola vzdialeným dozvukom stredne silnej slnečnej erupcie triedy C9 z 15. marca. Erupcia vyvolala výron koronálnej hmoty, ktorý dorazil k Zemi ráno 17.3. a spôsobil silnú poruchu magnetického poľa Zema, teda geomagnetickú búrku. V jej dôsledku sa aurorálny pás obopínajúci polárnu oblasť okolo severného pólu posunul do nižších zemepisných šírok, vďaka čomu bola polárna žiara pozorovateľná aj u nás.

 

Z mnohých snímok polárnej žiary získaných kamerou je pripojená jedna ukážka. Viac informácii o bolidovej kamere a jej snímkach poskytne vedúci Oddelenia medziplanetárnej hmoty Astronomického ústavu SAV doc. RNDr. Ján Svoreň, DrSc., e-mail: svoren_zavinac_astro.sk, tel.: 052 7879 142.

 

V minulosti sme mali možnosť vidieť polárnu žiaru na Slovensku 21. januára 2005, 20. novembra 2003 a aj 17. novembra 1989. V Poprade vtedy zachytil polárnu žiaru nad Vysokými Tatrami Pavol Bendík a jeho snímky sú pripojené nižšie.

 

Autori: Július Koza, Marek Husárik

Zdroj: www.astro.sk