Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Kolaudovali aj budovu PROMATECH-u v Košiciach

15. 12. 2014 | videné 1125-krát

Stavbu šesťpodlažnej budovy výskumného centra PROMATECH (Progresívne materiály a technológie pre súčasné a budúce aplikácie) kolaudovali v týchto dňoch na Watsonovej ulici v Košiciach.Výskumné centrum, ktoré sa začalo budovať v septembri 2013, by malo byť dokončené  do 30. júna  2015.

 

Podľa člena Predsedníctva SAV a vedúceho projektu prof. RNDr. Jána Duszu, DrSc. z Ústavu materiálového výskumu SAV v Košiciach  vybudovaním centra sa odstráni absencia koordinácie v súčasnosti excelentných, ale značne rozptýlených výskumných a vývojových aktivít medzi pracoviskami z akademickej sféry v oblasti progresívnych materiálov a technológií. Taktiež sa skvalitní infraštruktúra pre udržateľný a konkurencieschopný výskum. „V posledných rokoch sa síce investovalo mnoho tisíc eur do prístrojovej techniky a vybavení laboratórií, ale naše budovy zostávali v pôvodnom stave. Som rád, že sme v tomto  smere výrazne pokročili,“ uviedol.

 

Hlavným partnerom a prijímateľom nenávratného finančného príspevku je Slovenská akadémia vied, ostatnými sú viaceré organizácie akadémie – Ústav materiálového výskumu SAV,  Ústav experimentálnej fyziky SAV, Ústav geotechniky  SAV (všetky v Košiciach) a Ústav materiálov a mechaniky strojov SAV v Bratislave a taktiež košická Univerzita P. J. Šafárika a Technická univerzita v Košiciach.

 

„V neposlednom rade je tu perspektíva zvyšovania inovačnej kultúry v spoločnosti i vytvorenia podmienok na efektívny transfer vedeckých poznatkov do inovovaných výrobkov priemyselných spoločností, čo posilní konkurencieschopnosť slovenského priemyslu. Celkovo v rámci projektu postupne nakupujeme okolo 80 prístrojov, niektoré v hodnote vyše milión eur,“ dodal prof. Dusza.

 

 

Text a foto: Katarína Čižmáriková