Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Niet nad vlastnú skúsenosť. Žiaci V.B. triedy zo ZŠ Polianska v Košiciach v laboratóriu kompetenčnom laboratóriu Ústavu fyziológie hospodárskych zvierat SAV

Školákov priťahovali najmä interaktívne exponáty

21. 11. 2014 | videné 777-krát

Dať prístroj do pohybu, siahnuť si, komunikovať s robotom, rozkázať mu, nazrieť dovnútra – to sú hlavné lákadlá prezentovaných vedeckých pracovných prístrojov pri výskume pre návštevníkov dní otvorených dverí. Hlavne nech sa niečo deje!  Takto pristupovali k organizovaniu náplne Týždňa vedy a techniky viaceré košické ústavy SAV a urobili dobre.

 

Štart tentoraz patril Ústavu materiálového výskumu SAV, ktorý vzhľadom na svoje zameranie pozval žiakov zo Strednej odbornej školy technickej na Kukučínovej ulici a SOŠ strojníckej na Komenského ulici v Košiciach. Okrem prednášok na témy, s ktorými sa čoskoro stretnú v štúdiu na priemyslovke i  v praxi, im vedenie ústavu pripravilo návštevu laboratórií. Už nových, priestranných, ktoré sú umiestnené v novej budove - prístavbe na Watsonovej ulici, ktorá je vybudovaná v rámci projektu PROMATECH a pripravuje sa na kolaudáciu. Okrem iného im ukázali  kombinovaný elektrónový mikroskop, ktorý sa využíva na precízne pozorovanie povrchov  materiálov a na ich mikronanoobrábanie. ÚMV SAV ho dostal len v apríli tohto roku, stál 1,1 milióna eur a je najmodernejší na Slovensku.

 

Pre zmenu prostredia sa rozhodli aj v Ústave experimentálnej fyziky a v Neurobiologickom ústave SAV. Oba sa totiž podieľajú na úspešnom chode Steelparku, ktorý bol vybudovaný za výraznej pomoci U.S. Steel-u v jednej z budov Kulturparku/Kasární na Kukučínovej ulici v Košiciach. Aktuálne si pripomína oficiálny rok svojej existencie, počas ktorého ho navštívilo vyše 30 tisíc zvedavcov z celej SR i turisti zo zahraničia. Vo štvrtok 13. novembra dostali prednosť žiaci základných a stredných škôl z iných miest. Domáci, Košičania, sa môžu prísť „zahrať“ s exponátmi kedykoľvek.

 

Aj Ústav fyziológie hospodárskych zvierat SAV nasmeroval predovšetkým školákov do iných svojich priestorov než do klasickej centrály na Šoltésovej ulici – do areálu Pri hati. Dobre urobil, lebo už kúsok za vstupnou bránou sa detváky nadchýnali ovcami (tie patrili veterinárom, s ktorými sa vedci delia o areál). Viete, aké je pre mestské dieťa fascinujúce odtrhnúť trs trávy a ponúkať ho na desiatu ovečke? Zaujímavo bolo aj v laboratóriách, kde v ochranných rukaviciach „robili pokusy“.

 

Viac ako slová vypovie o priebehu Týždňa vedy a techniky v košických ústavoch SAV fotoreportáž.

 

Text a foto: Katarína Čižmáriková