Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Otvorený list Science Europe o hodnote vedy

31. 10. 2014 | videné 1767-krát

Predstavenstvo Science Europe poslalo otvorený list politikom a tvorcom politiky na európskej, ako aj na národnej úrovni o dlhodobých negatívnych dopadoch škrtov rozpočtu pre výskum.

 

V liste sa píše:

 

Na európskej aj národnej úrovni sa očakáva, že sféra výskumu umožní riešenie závažných problémov spoločnosti a zároveň poskytne potrebnú bázu pre inovácie, ekonomický rast a vznik nových pracovných miest.

 

Naplnenie týchto očakávaní úplne závisí od veľmi dlhodobej investície do základného  výskumu bez toho, aby sa predpokladal akýkoľvek momentálny ekonomický alebo spoločenský dopad. Často sa zabúda, že inovácie predstavujú len tú viditeľnú časť výstupu, ktorý by nebol možný bez nových myšlienok a objavov získaných dávno, dávno predtým. Cesta od novej myšlienky a objavu k inovácii môže trvať desaťročia, ale ak sa zastaví financovanie získavania nových myšlienok a objavov, tak sa „odrežú nohy“ inováciám v budúcnosti.

 

Zníženie financovania vedy, čo aj len na jeden fiškálny rok, bude mať negatívne dôsledky za desať či viac rokov a bude trvať veľmi dlho, kým sa spôsobené škody podarí napraviť.

 

Nové poznatky sa nezískavajú na izolovaných miestach ohraničených štátnymi hranicami. Medzinárodná spolupráca je základná súčasť toho, ako veda funguje. Z tohto dôvodu bude mať krátenie rozpočtu pre vedu v jednej krajine negatívne dôsledky aj pre vedcov a vedecké inštitúcie z iných krajín. Silno sa to dotýka bohatej spolupráce v európskom priestore; viaceré projekty a programy, ktoré združujú výskumnú prácu vedcov z rôznych krajín budú narušené alebo pozastavené ak sa v jednej zo zúčastnených krajín zníži financovanie vedy.

 

Originál listu: http://www.scienceeurope.org/uploads/PublicDocumentsAndSpeeches/141029_Open_Letter_Value_of_Science.pdf

 

 

Informácia bola dnes zverejnená na: http://www.scienceeurope.org/news.

 

 

Spracovala prof. Daniela Ježová, členka predsedníctva SAV