Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Anton Zentko

Rozlúčka s Ing. Antonom Zentkom, DrSc.

11. 9. 2014 | videné 1489-krát

S hlbokým zármutkom Vám oznamujeme, že vo veku 75 rokov nás  9. septembra 2014  opustil Ing. Anton Zentko, DrSc., náš dlhoročný vedúci vedecký pracovník, bývalý vedúci Oddelenia fyziky magnetických javov ÚEF SAV a bývalý člen Predsedníctva SAV.

 

Narodil sa 19. februára 1939 v Starej Ľubovni. Vysokoškolské štúdium ukončil na Fakulte technickej a jadrovej fyziky ČVUT v Prahe v roku 1963. V tom istom roku nastúpil v Košiciach najprv ako zamestnanec košickej pobočky FzU SAV. Po vzniku Ústavu Experimentálnej fyziky SAV v Košiciach v roku 1969 sa stal jedným z jeho prvých zamestnancov.

Vo svojej vedeckej práci sa venoval štúdiu rôznych typov magnetických materiálov od amorfných materiálov, intermetalických zlúčenín až po zavedenie problematiky magnetických kvapalín na ÚEF SAV v Košiciach. V rokoch 1985 až 1992 spolupracoval s viacerými podnikmi na aplikácii magnetických kvapalín pri výrobe nekonvenčných hydraulických prvkov, respektíve elektronicky ovládateľných tlmičov.  Je spoluautorom dvoch patentov. Je autorom a spoluautorom viac ako 200 vedeckých a odborných článkov a dvoch monografií. K jeho najvýznamnejším výsledkom patrí najmä vysvetlenie mechanizmu vzniku takzvaných záporných Barkhausenových skokov v procese premagnetovania kovových feromagnetík, pozorovanie koexistencie magnetického usporiadania typu spinového skla a ďalekodosahového feromagnetického usporiadania v amorfných Fe(Co)- Pd-Si zliatinách, objasnenie závislosti kritickej teploty magnetického fázového prechodu od odklonu od stechiometrie intermetalických fáz systému urán - prechodový kov, pozorovanie magneticky usporiadaného stavu v systémoch Berlínskej modrej typu urán - prechodový kov.

 

Dlhé roky sa podieľal na vedeckej výchove mladých vedeckých pracovníkov, najprv ako predseda komisie pre obhajobu CSc. prác v odbore Fyzika kondenzovaných látok a akustika, neskôr ako podpredseda SOK pre obhajoby  PhD. prác v tom istom odbore. V rokoch 1992 až 1995 bol členom predsedníctva SAV.  Za dosiahnuté vedecké výsledky bol ocenený Štátnou cenou, Striebornou a Zlatou plaketou Dionýza Ilkoviča, a Medailou Karlovej Univerzity.      

Posledná rozlúčka zo zosnulým sa uskutoční v utorok 16.9.2014 o 9:30 v kostole sv. Gorazda a spoločníkov v mestskej časti Košice - Terasa,

 

Česť  jeho pamiatke !

 

Karol Flachbart, riaditeľ Ústavu experimentálnej fyziky SAV