Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Žilinčan Miroslav Gašpárek by rád nadviazal na minuloročný úspech. V príprave nič nepodcenil, dokonca vycestoval do Prahy za kamarátom-astronómom, s ktorým počítali a počítali príklady.

Vrátia sa aj z Rumunska s medailami?

31. 7. 2014 | videné 1122-krát

V dvoch skupinách (jedna letecky a druhá autom s materiálom) odcestovala výprava slovenských astronomických nádejí do univerzitného mesta Suceava v Rumunsku, v ktorom sa od 1. do 11. augusta zúčastní na Medzinárodnej olympiáde z astronómie a astrofyziky (The International Olympiad on Astronomy and Astrophysics - IOAA).

Vo výprave pod vedením RNDr. Ladislava Hrica, CSc. z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici, predsedu Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV, je pätica najlepších z celoslovenského finále Astronomickej olympiády v kategórii stredných škôl –  Miroslav Gašpárek (Súkromné bilingválne gymnázium Žilina), Filip Ayazi (Gymnázium Ľ. Štúra Trenčín), Jozef Lipták (Gymnázium J.G. Tajovského Banská Bystrica), Juraj Halabrín (Gymnázium J. Hronca Bratislava) a Jakub Jambrich (Gymnázium J. A. Reimana Prešov).

„S výsledkami júnového finále v Nitre sme boli v podstate spokojní, ale na svetovú súťaž sa bolo treba ešte zdokonaliť. Pre chlapcov sme od 10. do 12. júla zabezpečili sústredenie v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom vďaka ústretovosti jej riaditeľa RNDr. Petra Augustína, ktorý sa im venoval spolu s kolegom Tomášom Dobrovodským. Ja som pre nich pripravil prednášku o štatistickej metóde spracovania dát. Počas pobytu si pätica mladých olympionikov precvičovala v planetáriu orientáciu na oblohe, súradnicové sústavy i poznávanie konkrétnej oblohy pozorovateľnej počas olympiády z oblasti Suceavy. Potom sa až do odchodu každý olympionik pripravoval individuálne,“ priblížil prípravu slovenských astronomických nádejí L. Hric.

Na - v poradí už ôsmu - Medzinárodnú olympiádu z astronómie a astrofyziky sa prihlásilo takmer 30 štátov z celého sveta. „Obhájiť minuloročné prvenstvo a predviesť sa v najlepšom svetle bude chcieť usporiadateľské krajina,“ predpokladá vedúci slovenskej výpravy. „Rumuni sú v našej oblasti na vysokej úrovni. Je to výsledok niekoľkoročnej výraznej aktivity rezortného ministerstva, ktoré podporuje školský systém s prioritou prírodných vied,“ dodáva.

V malej slovenskej výprave sú dvaja nováčikovia – Jozef Lipták a Jakub Jambrich, ostatní sa už olympiády zúčastnili. Vlani boli medzi najlepšími riešiteľmi Miroslav Gašpárek, ktorý sa umiestnil v konečnom hodnotení na piatom mieste a spolu so šiestym Michalom Račkom z Martina (pre vek už neštartuje) získali zlatú medialu. Na vysvetlenie: o zisku zlatej medaily rozhoduje počet získaných bodov. Podľa pravidiel IOAA treba mať 90 percent priemeru bodov prvých troch najlepších. Vlani toto kritérium zo 180 účastníkov splnilo iba pätnásť.

Slovenská výprava sa vďaka úspešným riešiteľom vracala z každej z doterajších siedmich olympiád s medailami.

Text: Katarína Čižmáriková, foto: archív