Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

prof. Ing. Antonín Klas, PhD.

Zomrel ekonóm prof. Ing. Antonín Klas, PhD.

10. 7. 2014 | videné 1438-krát

8. júla 2014 nás po ťažkej chorobe navždy opustil prof. Ing. Antonín Klas, PhD., dlhoročný vedecký pracovník Ekonomického ústavu SAV, vo veku 86 rokov. Posledná rozlúčka so zosnulým bude v sobotu 12. júla 2014 o 11:30 hod. v obradnej sieni bratislavského krematória.

 

Prof. Klas sa narodil  4. 9. 1927 v Bratislave. V roku 1950 promoval na Vysokej škole hospodárskych vied v Bratislave. Na Národohospodárskej fakulte VŠE prednášal teoretickú štatistiku, teóriu informácií a ekonomickú kybernetiku. V rokoch 1960 až 1964 bol prorektorom pre vedu a výskum na VŠE. Založil Výskumný ústav národohospodársky pri VŠE, kde viedol prvé práce s makroekonomickým modelovaním. V roku 1965 absolvoval študijný pobyt na univerzite v OSLO u prof. R. Frisha, nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu. Od roku 1967 viedol Výskumné výpočtové stredisko Programu OSN. Patril k zakladateľom odborného časopisu Informačné systémy. Od roku 1991 do roku 2012 pracoval v Ekonomickom ústave SAV, kde sa výskumne venoval znalostnej ekonomike a informatizácii spoločnosti. Zaujímali ho historické súvislosti rozvoja poznania, preto napísal knihu Vývoj inštitúcií výskumu a vyššieho vzdelávania na Slovensku (860-2005). Bol spoluriešiteľom projektu vízie a stratégie rozvoja slovenskej spoločnosti.

 

Za svoju prácu získal viaceré ocenenia: Štátne vyznamenanie Za vynikajúcu prácu a Rad práce, Zlatá plaketa SAV Ľudovíta Štúra za zásluhy v spoločenských vedách, Zlatá medaila EU za spoluprácu, Dve strieborné medaily za vedeckú výchovu vedeckých pracovníkov, Medaila primátora hlavného mesta Bratislavy za spoluprácu na vývoji informačných systémov pre mesto, Štátne občianstvo USA za spoluprácu s americkými výskumnými inštitúciami, Cena Literárneho fondu za knihu Technologický a inovačný rozvoj v Slovenskej republike.

 

Prof. Klas mal rád diskusie a značnú dôležitosť dával transferu poznatkov. Popri vysokej odbornosti  mal veľký význam ľudský rozmer jeho osobnosti. Pre toto všetko nám bude chýbať.

 

Zdroj: Ekonomický ústav SAV