Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Prof. Pazmán

Andrej Pázman so Zlatou medailou SAV

11. 4. 2014 | videné 1330-krát

Zlatú  medailu SAV za celoživotné vedecké dielo si 8. apríla 2014 prevzal prof. RNDr. Andrej Pázman, DrSc. Cenu mu odovzdal podpredseda SAV pre I. oddelenie vied Juraj Lapin a slávnostnú laudáciu predniesol riaditeľ Matematického ústavu Anatolij Dvurečenskij.

 

Andrej Pázman, narodený 6.12.1938 v Prahe, je bývalý vedúci vedecký pracovník Ústavu merania SAV a neskoršie Matematického ústavu SAV.

 

Po absolvovaní štúdia experimentálnej fyziky na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave v r. 1961 sa stal ašpirantom na vtedajšom Ústave teórie merania SAV v Bratislave. Tu konvertoval z fyzika na matematika - štatistika. V rokoch 1966 až 1969 pôsobil v Laboratóriu výpočtovej techniky a automatizácie  Spojeného ústavu jadrových výskumov v  Dubne, ZSSR. Po návrate na Ústav teórie merania SAV pomáhal budovať Oddelenie matematicko-štatistických metód a v 70. rokoch založil spolu s prof. RNDr. Ing. L. Kubáčkom, DrSc. konferenciu PROBASTAT, kde sa dodnes stretávajú odborníci z celého sveta a ktorá dnes patrí k najvýznamnejším medzinárodným štatistickým konferenciám konaných na Slovensku.

 To bolo základom vzniku významnej školy slovenskej štatistiky, ktorá sa preslávila po celom svete. V roku 1980 získal DrSc. a v roku 1992 bol menovaný za profesora. Pozoruhodná je aj jeho dlhoročná pedagogická činnosť v oblasti matematickej štatistiky na Prírodovedeckej fakulte UK, resp. na MFF UK. V roku 1981 prešiel na Matematický ústav SAV a od r. 1991 pôsobí na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave.

Je autorom 9 monografií uverejnených doma ale aj v najprestížnejších svetových vedeckých  vydavateľstvách, napísal okolo 90 štatistických publikácií a na ktoré eviduje okolo 350 SCI citácií a niekoľko stovák iných citácií.

 

Prof. A. Pázman patrí medzi najvýznamnejších slovenských štatistikov. Počas svojho pobytu v SÚJV v Dubne sa začal zaoberať novou progresívnou oblasťou matematickej štatistiky – štatistickým optimalizovaním návrhov experimentov čím sa stal zakladateľom tohto odboru v Česko - Slovensku a dnes je svetovo uznávaným odborníkom na túto oblasť. Pôsobil tiež dlhšie na vedeckých pobytoch na významných univerzitách v Paríži, vo Viedni, v Augsburgu, v Londýne a v Glasgowe.

Prof. Pázman obohatil slovenskú štatistiku o mnohé originálne postupy, ktoré majú aplikácie vo viacerých vedeckých, ale aj technických odboroch. Spolupracoval napríklad pri  optimalizácii meraní na vytýčenie a meranie zaťažení Mosta SNP v Bratislave.

Významná je aj jeho činnosť ako školiteľa na ÚM SAV, MÚ SAV a FMFI UK. Vychoval 9 ašpirantov resp. doktorandov, medzi ktorých patria napr. prof. RNDr. A. Dvurečenskij, DrSc., Prof. RNDr. J.  Mikulecká, CSc., doc. RNDr. P. Čerňanský, CSc. doc. RNDr. R. Harman, PhD., a bol školiteľom-špecialistom doc. Ing. M. Tyšlera, CSc. Títo dnes pôsobia na významných domácich i zahraničných matematických centrách.   

 

Prof. A. Pázman je uznávanou vedúcou osobnosťou slovenskej školy matematickej štatistiky, získal mnohé domáce i zahraničné vedecké ocenenia – je členom Učenej spoločnosti SAV, Royal Statistical Society v UK a Institute of Mathematical Statistics v USA. Je nositeľom Zlatej aj striebornej Čestnej plakety Juraja Hronca SAV za zásluhy v matematických vedách,  Zlatej medaily Univerzity Komenského, držiteľom Ceny Slovenského literárneho fondu a Ceny mesta Viedeň za spoločné publikácie s Viedenskou univerzitou.

 

Jeho výsledky dokazujú, že  vytvoril ucelené vedecké dielo o štatistickej optimalizácii návrhov experimentov, teoretické metódy matematickej štatistiky úspešne aplikoval v praxi, vychoval množstvo vedeckých ašpirantov a doktorandov, preslávil slovenskú školu  matematickej štatistiky po celom svete.

 

Zdroj: I. oddelenie vied SAV, foto: K. Selecká