Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Projekt CAPSID a jeho aktivity spolufinancuje Európsky fond regionálneho rozvoja v rámci programu Interreg V-A Slovensko-Rakúsko

Seminar Speaker Series – prof. Imre Berger

26. 1. 2021 | videné 753-krát

Prednáška prof. Imre Bergera momentálne pôsobiaceho na Univerzite v Bristole pod názvom „The Bristol MultiBac Platform in the COVID-19 Response: New avenues to combat the pandemic“ zo série prednášok ,Seminar Speaker Series´ projektu CAPSID sa bude konať dňa 28. januára o 14.00 hod. prostredníctvom on-line vysielania cez aplikáciu ZOOM.

Štvrtkový seminár je venovaný problematike, ktorá reaguje na aktuálnu pandémiu koronavírusu. Prednášať bude profesor Imre Berger, pôvodom z Budapešti, momentálne pôsobiaci na Univerzite v Bristole. Je profesorom v odbore Biochémia a zaoberá sa najmä modernými technológiami k produkcii proteínových multikomplexov a ich štruktúrou a funkciou.

Profesor Berger a jeho tím z Max Planck-Bristol Center for Minimal Biology sa v aktuálnej reakcii na COVID-19 zaoberá analýzou štruktúry SARS-CoV-2 Spike proteínu výkonnou zobrazovaciou technikou elektrónovej kryomikroskopie (cryo-EM). Tieto techniky umožnili vedcom nahliadnuť hlboko do 'Spike' proteínu a identifikovať jeho molekulárne zloženie. Analýza neočakávane odhalila prítomnosť malej molekuly, kyseliny linolovej (LA), uloženej v malej dutine proteínu Spike. LA je voľná mastná kyselina, ktorá je nevyhnutná pre mnoho bunkových funkcií, pričom ľudské telo nemôže LA produkovať samostatne. Namiesto toho telo absorbuje túto základnú molekulu prostredníctvom stravy. Je zaujímavé, že LA hrá zásadnú úlohu pri zápaloch a imunitnej modulácii, ktoré sú kľúčovými prvkami progresie ochorenia COVID-19. LA je tiež potrebná na udržanie bunkových membrán v pľúcach, aby sme mohli správne dýchať.

Bergerov tím tiež objavil významné miesto tzv. 'drugable pocket' v proteíne SARS-CoV-2 Spike, ktoré by mohlo pri vhodnom obsadení zabrániť vírusu pri infikovaní ľudských buniek. Tieto objavy sa rýchlo stali potenciálnym 'kľúčovým hráčom' v boji so súčasnou pandémiou, pričom antivírusové látky vyvinuté na báze malých molekúl, ktoré presne zapadajú do tohto potenciálneho miesta, by mohli pomôcť eliminovať COVID-19.

Projekt CAPSID a jeho aktivity spolufinancuje Európsky fond regionálneho rozvoja v rámci programu Interreg V-A Slovensko-Rakúsko.

Viac informácií o prednáške, ako aj registrácia na webovej stránke projektu.

Text: Zuzana Vetrecin Čeplíková

Súvisiace články