Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Hosťom Petra Boháča v 10. epizóde Vedeckého podcastu SAV bol František Simančík z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV

Vypočujte si ďalšiu epizódu Vedeckého podcastu SAV

22. 1. 2021 | videné 981-krát

Hosťom aktuálneho vydania je Dr. Frantisek Simančík z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV, ktorý sa venuje výskumu neželezných kovov a ich kompozitov. Výsledky svojej práce nielen úspešne publikuje, ale je aj spoluautorom 30 patentov a viac ako 60 prototypov.

Materiálový vedec by mal byť človek, ktorý študuje materiály, princípy stavby materiálov, ich vlastnosti. Ale sú aj takí, ktorí vytvárajú nové, umelé materiály z prírodných surovín a následne ich premieňajú do nejakého tvaru, ktorý dáva súčiastkové vlastnosti a tie sa potom aplikačne používajú,“ vysvetlil František Simančík.

Vedci z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV pracujú s penovým hliníkom, ktorý si našiel zaujímavé cestičky uplatnenia predovšetkým v automobilovom priemysle. Pri týchto aplikáciách sa využíva najmä schopnosť penového hliníka absorbovať veľké množstvo nárazovej energie pri jeho deformácii.

„Penový hliník je hliník v tvare doteraz neobvyklom. Vnútri sú póry, ktoré sú vyplnené vzduchom. Je rozmiestnený chaoticky do objemu a my ešte tú penu vytvarujeme do takého geometrického tvaru, aby to malo výhodné vlastnosti pre praktické využitie. Najdôležitejšia vlastnosť tejto súčiastky je veľmi nízka hmotnosť,“ povedal František Simančík. Zhodnotil aj budúcnosť tohto materiálu, ktorý má podľa neho veľký potenciál.

„My snívame o aplikáciách, pri ktorých budú kompletne využité tieto unikátne vlastnosti penového hliníka, nielen ako malé súčasti niečoho. Lebo v súčasnosti sa žiaľ využíva len zopár vlastností tohto materiálu,“ povedal materiálový vedec.

V aktuálnom podcaste vedec prezradil aj to, že ho odmalička sprevádzala hudba. „Hral som si na gitaru, ale to len tak pri ohníku s partiou. Chodil som aj na klavír a tam som pričuchol ku klasickej hudbe, ktorá ma najskôr nebavila, ale čím som starší, tým viac objavujem, koľko je v nej krásy a umenia.

František Simančík o sebe prezradil aj to, ktorej vednej oblasti by sa venoval, ak by to neboli materiály, ako ho pred rokmi „pochytilo“ chalupárčenie a prečo neľutuje, že sa svojho času vrátil zo zahraničia, aby svoj výskumný potenciál venoval rodnej krajine.

Vedecký podcast SAV nájdete v podcastových aplikáciách PodBean, Apple Podcasts, Google Podcasts a na Spotify. Celý rozhovor s Františkom Simančíkom si môžete vypočuť aj kliknutím na prehrávač vložený na konci textu.


Text: Monika Tináková

Foto: Martin Bystriansky