Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Mapka pre vyhľadanie kométy 141P/Machholz 2

Čo predvedie nočná obloha v najbližších dňoch

7. 1. 2021 | videné 1652-krát

V prvom štvrťroku 2021 očakávame na oblohe periodickú kométu 141P/Machholz 2, ktorá bude pozorovateľná aj malými ďalekohľadmi. Na oblohe sme ju mohli vidieť už počas decembra 2020.

„Je to periodická kométa Jupiterovej rodiny s obežnou dobou 5,33 roka. Bola objavená v roku 1994 počas náhleho zjasnenia spôsobeného rozpadom. Je jasnejšia ako 12. magnitúda a viditeľná bude od začiatku roka do konca januára, keď bude pozorovateľná až štyri hodiny večer po západe Slnka. Viditeľná bude nízko nad južným obzorom v súhvezdiach Vodnára a Veľryby,” povedal doc. Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Vo výhodnej polohe na pozorovanie bude aj planéta Merkúr, ktorá je k Slnku najbližšie. Podľa astronóma SAV je táto planéta na oblohe jasnejšia ako všetky hviezdy s výnimkou Síria, no len málokto ju videl na vlastné oči.  

„Dokonca ani slávnemu Mikulášovi Kopernikovi sa to nikdy nepodarilo. Pri svojom obehu okolo Slnka vo vnútri dráhy Zeme sa Merkúr nikdy nevzdiali od Slnka viac ako 28 uhlových stupňov. Aj pri tejto konfigurácii, ktorej hovoríme najväčšia elongácia, sa nachádza nízko nad obzorom v Slnkom prežiarenom súmraku,” povedal Ján Svoreň.

Najlepšie podmienky na jeho pozorovanie Merkúra sú na rovníku. „So vzďaľovaním sa od rovníka zviera ekliptika (v blízkosti ktorej sa Merkúr pohybuje) stále menší uhol s horizontom a podmienky na pozorovanie sa zhoršujú. Na území Slovenska so zemepisnou šírkou 48 až 49 stupňov sú podmienky hraničné, no za dobrých poveternostných podmienok je Merkúr pozorovateľný,” povedal astronóm.

Najlepšie podmienky na pozorovanie tejto planéty nastanú 24. januára 2021 a budú trvať aj niekoľko dní okolo tohto dátumu. „Vo večernom súmraku bude zapadať až 1,5 hodiny po západe Slnka. Podobná dobrá poloha na jeho pozorovanie sa zopakuje približne 6. marca, keď bude viditeľný ráno pred východom Slnka,” spresnil astronóm.

Spracovala: Monika Tináková

Foto: Astronomický ústav SAV

Súvisiace články