Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Konferencia sa pôvodne mala konať 7. júla na University of Cambridge v Spojenom kráľovstve

Online konferencia akcie IS-LE projektu COST v Cambridgei s účasťou Gabriela Pirického z Ústavu orientalistiky SAV

22. 10. 2020 | videné 839-krát

Medzinárodný projekt COST Action CA18129 pod názvom Islamic Legacy: Narratives East, West, South and North of the Mediterranean 1350–1750  (Dedičstvo islamu: narácie na východ, západ, juh a sever od Stredomoria 1350–1750) zorganizoval 20. októbra medzinárodnú online konferenciu The Islamic Legacy in the 20th and 21st Centuries (Islamské dedičstvo v 20. a 21. storočí). Ústav orientalistiky SAV na nej zastupoval riešiteľ projektu Dr. Gabriel Pirický s príspevkom The Legacy of the Ottoman Age in Slovakia in the 21st Century (Dedičstvo osmanskej éry na Slovensku v 21. storočí). Konferencia sa pôvodne mala konať 7. júla na University of Cambridge v Spojenom kráľovstve.

Hlavnou myšlienkou konferencie bolo reflektovať prítomnosť islamu v európskych a stredomorských krajinách, ktorá presahuje obdobie stredoveku a ranného novoveku a naďalej sa prejavuje aj v našom dnešnom živote. Jedným z pozoruhodných príkladov je silný vplyv myšlienok odvolávajúcich sa na stredoveké dedičstvo Španielska v súčasnej španielskej politike vrátane koncepcií dobytia (conquista) a znovudobytia (reconquista), často predovšetkým v súvislosti s pádom moslimskej Granady v roku 1492. Ďalším príkladom je obnova osmanského dedičstva v mestských priestoroch tureckého Istanbulu, ktorá sa začala po nástupe proislamskej strany AKP súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k moci v roku 2002.

Príspevok Gabriela Pirického sa inšpiroval oživením záujmu o osmanský vek na Slovensku, hlavne po útokoch z 11. septembra 2001 v USA a po prepuknutí európskej migračnej krízy v roku 2015. Udalosti z dávnej minulosti (16. a 17. storočie) spojené s osmanskou prítomnosťou v Uhorsku majú stále vplyv na slovenskú identitu, kultúru a dokonca aj politiku. Sú však v súčasnosti na Slovensku často využívané cielene, manipulované podľa aktuálnych potrieb alebo rôznymi spôsobmi inštrumentalizované politikmi, niektorými intelektuálmi, ale aj bežnými občanmi a náboženskými osobnosťami. Je to dobre vidieť hlavne na výrokoch extrémistických politikov, na rôznych konšpiračných weboch a na argumentoch amatérskych „odborníkov“ na históriu. Odmietnutie tureckého daru – fontány v osmanskom štýle, ktorá mala byť postavená na jednom z námestí v Nových Zámkoch – je tiež prejavom frustrácií a animozít z minulosti. Posledná časť príspevku ponúkla diskusiu o islame, pretože osmanská éra formovala a stále do istej miery formuje vnímanie tohto náboženstva na Slovensku. Ďalšie informácie o projekte a konferencii nájdete TU.

Text a foto: Gabriel Pirický, Ústav orientalistiky SAV

Súvisiace články