Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Porovnanie produktov vytlačených za rovnakých podmienok, vľavo komerčné vlákno CF PETG, vpravo  hybridné vlákno z recyklovaného PETG

Slovenskí vedci vyvinuli odolný materiál do 3D tlačiarní

5. 6. 2020 | videné 1615-krát

Vedci zo Slovenskej akadémie vied a Slovenskej technickej univerzity v spolupráci so spoločnosťou MyMedia, s. r. o., vyvinuli nový materiál pre 3D tlačiarne, ktorý je ľahší, ekologickejší, odolnejší a cenovo dostupnejší.

Výsledky tohto výskumu publikovali v magazíne Applied Sciences a ich úspech si všimlo viacero svetových odborných webov zaoberajúcich sa 3D tlačou. Nový materiál je polymérnym kompozitom, ktorého súčasťou je recyklát. Ide o opätovne spracovaný polymér, čo je veľmi výhodné z hľadiska ochrany životného prostredia. Ako plnivo sa použila zmes uhlíkových vlákien a grafitu.

„Grafit je materiál vyskytujúci sa v prírode a uhlíkové vlákna sú známe tým, že dodávajú materiálu pevnosť. Použitie hybridného plniva, zmesi týchto vlákien a grafitu spôsobuje, že materiál má výrazne lepšie mechanické vlastnosti ako čistá polymérna matica a zároveň je výhodnejší pre 3D tlač, pretože výsledný výtlačok nie je taký drsný a vďaka tomu sa menej opotrebúva tlačová tryska,“ povedal Zdeno Špitálsky z Ústavu polymérov SAV.

Z kompozitného materiálu sa vyrábajú náplne do 3D tlačiarní a je vhodný na technické použitie, kde sa vyžadujú vynikajúce mechanické vlastnosti a zároveň výrazná redukcia váhy.

„Výtlačky sú mimoriadne silné, vrstvy pevne držia a celková pevnosť výrobkov je mimoriadna. Jednotlivé vrstvy dokonale priľnú. V porovnaní s konkurenčnými materiálmi umožňuje tlač veľkých produktov s celkovou dĺžkou nad 6 metrov ako aj viacdňovú nepretržitú 3D tlač. Výsledné výrobky vyzerajú krajšie, čo zlepšuje následnú prácu s výrobkami a šetrí čas. V neposlednom rade sú konečné výrobky ľahšie asi o 25 percent,“ doplnil polymérny chemik.

Monika Tináková

Foto: ÚP SAV

Súvisiace články