Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Ochranné opatrenia na dverách do jedálne na jednej zo základných škôl

O návrate detí do škôl viac uvažujú rodičia s vyšším vzdelaním

29. 5. 2020 | videné 696-krát

Od 1. júna sa môžu rodičia mladších detí rozhodnúť, či svoje dieťa pošlú do školy. Z prieskumu Ako sa máte, Slovensko? vyplýva, že o tejto možnosti uvažuje až 68 percent rodičov.

Na otázku, či svoje deti do školy pošlú, odpovedalo „určite áno“ 42 percent rodičov detí, ktoré chodia do prvej až piatej triedy. Ďalších 26 percent rodičov odpovedalo „skôr áno“.

Dosiahnuté vzdelanie bolo najdôležitejšou charakteristikou, ktorá rozdeľovala odpovede rodičov. Do školy určite pošle svoje dieťa 61 percent respondentov s vysokoškolským vzdelaním, ale len 37 percent respondentov so základným vzdelaním alebo so stredným vzdelaním bez maturity.

„Okrem dosiahnutého vzdelania, ktoré najsilnejšie diferencovalo odpovede rodičov, je pri rozhodovaní o poslaní detí do školy dôležitá aj subjektívna miera ohrozenia epidémiou koronavírusu. Rodičia, ktorí uviedli, že svoje deti do školy pošlú, deklarovali nižší pocit ohrozenia epidémiou než rodičia, ktorí svoje deti do školy poslať neplánujú,“ hovorí Miloslav Bahna zo Sociologického ústav SAV.

Ďalšie zistenia o našej spoločnosti v čase končiacich karanténnych opatrení z výskumu Ako sa máte, Slovensko? reprezentatívneho pre online populáciu Slovenska predstavia výskumníci v priebehu budúceho týždňa.

Výskum uskutočnili Sociologický ústav SAV, Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV a agentúry MNFORCE, Seesame na vzorke 1000 respondentov od 25. do 28. mája. Použitý výskum je reprezentatívny pre online populáciu Slovenska.

Vybrané dáta z prieskumov Ako sa máte, Slovensko? budú dlhodobo k dispozícii odbornej verejnosti v Slovenskom archíve sociálnych dát.

(r)

Ilustračné foto: TASR

Súvisiace články