Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Sídlo Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra v Bratislave

Dnešný deň materinského jazyka patrí všetkým jazykom a ich používateľom

21. 2. 2020 | videné 802-krát

Jedným zo základných práv človeka je komunikovať a vzdelávať sa v materinskom jazyku. 21. február bol vyhlásený ako Medzinárodný deň materského jazyka na výročnej konferencií UNESCO v roku 1999.

„Vieme, že mnohé jazyky status úradného a vzdelávacieho jazyka nemajú, mnohé ustupujú pod tlakom veľkých a väčšinových jazykov a globalizácie. Slovenčina, ktorá bola v minulosti tiež vystavená rôznym hrozbám a tlakom, je dnes rozvinutým a bohatým jazykom s množstvom regionálnych a sociálnych foriem a s vyspelým a fungujúcim spisovným jazykom,“ povedala riaditeľka Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV Gabriela Múcsková.

Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV je pracoviskom, v ktorom sa sústreďuje základný výskum spisovných aj nespisovných útvarov slovenského národného jazyka. Z jeho výsledkov sú pre verejnosť pravdepodobne najznámejšie a najpoužívanejšie slovníky. Zo slovníkov dostupných online na stránke https://slovnik.juls.savba.sk/ je najnavštevovanejší Slovník súčasného slovenského jazyka a Krátky slovník slovenského jazyka. Z tlačených slovníkov sa veľkej popularite stále teší Stručný etymologický slovník slovenčiny.

„Ponúkame aj rôzne typy korpusov v rámci Slovenského národného korpusu, v ktorých sú sprístupnené rozsiahle elektronické databázy textov s možnosťou vyhľadávania. Jazyková poradňa na portáli Sme.sk obsahuje databázu takmer 6,5 tisíc odpovedí a spätná väzba, ktorú dostávame, hovorí o tom, že ľudia po týchto informáciách veľmi často siahajú,“ doplnila Gabriela Múcsková.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka ponúka dnes večer Slovenské národné divadlo v Bratislave diskusiu s odborníkmi z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV v Modrom salóne SND o 19:30 hod.

Monika Hucáková

Foto: archív