Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Najnovšie číslo časopisu Akadémia/Správy SAV

Vyšlo prvé tohtoročné číslo časopisu Akadémia/Správy SAV

21. 2. 2020 | videné 859-krát

Novinky zo života Slovenskej akadémie vied, profily jej úspešných vedcov, informácie o projektoch tímov, rozhovory o práci ústavov SAV prináša nové číslo dvojmesačníka Akadémia/Správy SAV.

Peter Zajac z Ústavu slovenskej literatúry SAV si začiatkom roka prevzal od prezidentky republiky Zuzany Čaputovej Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. „ ... je paradoxne oveľa ťažšie sa správať zodpovedne v slobodnom svete. Vtedy, keď si človek musí slobodu sám obhájiť, je to pre neho zložitejšie ako vtedy, keď je neslobodný v neslobodnom svete, zbavený osobnej zodpovednosti,“ hovorí táto osobnosť novembra ´89, literárny vedec a politik v texte pod titulkom Zodpovednosť v slobodnom svete je osobná a neprenosná.

„Náš výstup je výstupom klasického základného výskumu. Sú však profesie, ktoré – ak sa ho správne chopia a využijú jeho poznatky – ho dovedú až po aplikácie,“ zdôrazňuje Peter Matiašovský, riaditeľ Ústavu stavebníctva a architektúry SAV v rozhovore Vedecký svet sú tak trochu preteky.

Textom Klimatická zmena (krátke zamyslenie a vysvetlenie z pohľadu vied o Zemi) prispel koncom minulého roku do diskusie o klimatických zmenách geológ Pavol Siman z Ústavu vied o Zemi SAV, podpredseda akadémie pre prvé oddelenie vied a člen jej predsedníctva. Ako povedal pre časopis Akadémia/Správy SAV, environmentálnymi otázkami sa v Slovenskej akadémii vied zaoberá takmer osemdesiat projektov, z toho okolo päťdesiat je zameraných iba na klimatické zmeny.

Výskum a ambiciózne kroky, ktoré ho sprevádzajú, vyslúžili Jánovi Tkáčovi z Chemického ústavu SAV na jeseň ocenenie Eset Science Award. „Verím tomu, že náš princíp detekcie rakoviny prostaty je natoľko dobrý, že má potenciál pomôcť pacientom,“ zdôrazňuje tento vedec v článku Výsledky výskumu majú namierené do ordinácií.

„Nesnažíme sa pestovať politológiu ako odbor, ktorý má výlučnosť, bez presahov do iných vied. To by ani nebolo možné,“ pripomína Peter Dinuš, muž, ktorý je rok riaditeľom Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied. V rozhovore pod titulkom Politológovia sústredenejší a aktuálnejší hovorí aj o hlavných smeroch výskumu ústavu, o tom, prečo môžu byť „nadčasové“ témy aktuálne i ako vedci z tejto inštitúcie reagujú na to, čo sa deje v slovenskej politike.

Viac na https://akademia.sav.sk/nove-cislo/

(pod)