Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Prvý úlomok meteoritu Košice sa našiel na lúke nad obcou Vyšný Klátov (okr. Košice - vidiek). Ján Svoreň na archívnej snímke z roku 2016 s jeho úlomkom, ktorý bol prepožičaný obecnému múzeu

Pozvánka na košickú kaviareň: Kométy v ére po projekte Rosetta

19. 2. 2020 | videné 696-krát

Košická vedecká kaviareň nedávno oslávila 10. výročie svojej existencie. Krátko na to dopadol do oblasti Vyšného Klátova meteorit, ktorého dráha bola pozorovateľná zo širokého okolia, až z Maďarska. To znamená, že aj pád klátovského meteoritu, ktorý dostal meno Košice, slávi v týchto dňoch desiate výročie. Spadol presne 28. februára 2010.

Vďaka záznamom a skúsenostiam našich astronómov sa po páde podarilo nájsť 64 úlomkov vo váhe takmer 4 kg meteoritu, ktorý vážil pôvodne tony. Jedným z týchto odborníkov bol aj doc. RNDr. Ján Svoreň, DrSc., z Astronomického ústavu SAV v Starej Lesnej. Doc. Svoreň prišiel vždy rád a ochotne porozprávať o klátovskom meteorite, o jeho hľadaní a význame, ale nielen o ňom. Preto bolo pri tomto výročí prirodzené pozvať ho do februárovej vedeckej kaviarne. Pre túto februárovú vedeckú kaviareň si však doc. Svoreň zvolil širšiu astronomickú tému s názvom Kométy v ére po projekte Rosetta; aj keď spomienke na klátovský meteorit Košice sa určite nevyhne :-).

Príďte sa 26. februára o 18. h do Kulturfabrik Tabačka – kinosála, Gorkého 2  zahĺbiť do tmavého vesmíru a vypočuť si niečo o tajomstvách a zázrakoch, ktoré skrýva.

Ján Gálik

Foto: Katarína Čižmáriková