Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Rokovanie predstaviteľov SAV a AVČR v Bratislave.

Predstavitelia Akadémie vied ČR v Bratislave

15. 11. 2019 | videné 698-krát

V atmosfére vzájomného rešpektu, ale aj srdečnej žičlivosti prebiehalo 14. novembra stretnutie členov Predsedníctiev a ďalších predstaviteľov SAV a AVČR v hoteli Crowne Plaza v Bratislave.

V zastúpení predsedu SAV prof. Pavla Šajgalíka rokovanie o aktuálnych otázkach v oblasti vedy a výskumu v oboch krajinách otvoril podpredseda SAV prof. Peter Samuely. So šarmom, nadhľadom (aj v kontexte 30. výročia Nežnej revolúcie) a s poďakovaním za prijatie reagovala prof. Eva Zažímalová, predsedníčka AVČR. V rámci programu sa obe strany zamerali na zmeny v schémach mobilitnej spolupráce. Ako uviedol vo svojej prezentácii podpredseda SAV pre zahraničné styky PhDr. Dušan Gálik, CSc., výmeny a stáže vedeckých pracovníkov prebiehajú intenzívnejšie od roku 1993. Spočiatku boli pre SAV výhodné v súvislosti s otvorenosťou partnerov z vyspelejších krajín, no časom sa prejavovala čoraz väčšia nevyváženosť medzinárodnej spolupráce. Okrem iného podliehajúcej aj administratívnej náročnosti. Predsedníctvo SAV schválilo Program mobility, v ktorom pristupuje k viacerým zmenám zameraným na zjednodušenie foriem a možností mobility našich akademikov, ako aj na pritiahnutie väčšieho počtu výnimočných vedeckých osobností zo zahraničia. Na stretnutí sa živo diskutovalo o schémach, ktoré úspešne fungujú v rámci AV ČR a o obnovení spolupráce s Akadémiou vied Ruskej federácie.

Rovnako dôležitá bola aj diskusia o financovaní obidvoch inštitúcií. SAV sa v tomto ohľade prepadáva pod priemer krajín V4. Až na úroveň Bulharska a Rumunska. Zvýšenie financovania by podľa prezentovaných návrhov nemalo byť plošné, ale podľa výkonnosti. Malo by zahŕňať najmä tých, ktorí budú na základe výsledkov hodnotenia identifikovaní ako najlepší.

Na záver účastníci stretnutia diskutovali o aktuálnych otázkach v súvislosti s prístupom do databáz Open Access. Aktuálny trend je prechod od hybridného prístupu k plnému Open Access, čo vyvoláva obavy z vysokých nákladov na prístup, čo v mnohých prípadoch presahuje možnosti výskumných inštitúcií. Preberali aj témy rokovaní na Joint Academy Day a ďalšie aktuálne problémy. (spn, mh)

Foto: Tomáš Benedikovič