Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Vedecké podujatie po slovenskej literatúre po roku 1989 v Londýne.

Slovenská literatúra po roku 1989 v Londýne

13. 11. 2019 | videné 568-krát

Rok 1989 predstavoval pre Slovensko ako súčasť Československa, i pre ostatné krajiny strednej a východnej Európy, výrazný paradigmatický – politický, spoločenský i kultúrny – zlom. Premenám slovenskej literatúry po roku 1989 sa v rámci vedeckého podujatia Raising the Velvet Curtain. Slovak Literature since 1989, ktoré sa konalo v utorok 5. novembra 2019 na pôde UCL School of Slavonic and East European Studies (SSEES) v Londýne, venovali literárni vedci a prekladatelia zo Slovenska, Veľkej Británie i Spojených štátov.

Na jeho príprave sa okrem  UCL School of Slavonic and East European Studies a Slovenského veľvyslanectva v Spojenom kráľovstve podieľal aj Ústav slovenskej literatúry SAV. Konferencia bola súčasťou série podujatí propagujúcich slovenskú kultúru vo Veľkej Brtánii pri príležitosti 30. výročia novembrovej revolúcie, ktoré iniciovala a koordinovala prekladateľka Júlia Sherwoodová a z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Podujatie bolo po dlhšej dobe príležitosťou predstaviť súčasnú slovenskú literatúru – nielen britským záujemcom z akademickej oblasti, ale i širšej kultúrnej verejnosti. Jeho účastníci a účastníčky sa venovali premenám literárnej situácie a literárneho života, analýzam najvýraznejších textov literatúry po roku 1989, ako aj možnostiam prekladania a vydávania slovenskej literatúry v anglofónnom prostredí.

O úspechu podujatia svedčí pomerne vysoká účasť nielen z akademického prostredia, ale aj živá diskusia sprevádzajúca jednotlivé príspevky. Zostáva vyjadriť nádej, že tento záujem bude rezonovať i naďalej a stane sa základom pre výraznejšie a dlhodobejšie spolupráce, či už v literárnej, kultúrnej alebo v akademickej oblasti.

Ivana Taranenková