Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Návšteva delegácie Kórejskej republiky v SAV v Bratislave.

Kórea hľadá inšpiráciu v histórii Česko-Slovenska

10. 11. 2019 | videné 628-krát

Vznik prvej Československej republiky v roku 1918, no najmä jej federalizácia o päťdesiat rokov neskôr a zánik v roku 1993 boli hlavným predmetom záujmu kórejskej delegácie, ktorá zavítala v piatok 8. novembra na pôdu SAV.

Hostí z Ministerstva pre zjednotenie Kórejskej republiky a z Veľvyslanectva Kórejskej republiky na Slovensku privítal člen Predsedníctva SAV Mgr. Juraj Marušiak, PhD. a pracovníci z Ústavu politických vied SAV - Mgr. Norbert Kmeť, CSc., Historického ústavu SAV - Adam Hudek, PhD. a z Univerzity Komenského v Bratislave - Dr. Karen Henderson, PhD.

Rozdelenie kórejského polostrova na dva štáty dlhodobo traumatizuje región aj ľudí žijúcich v ňom. Kórejská republika sa usiluje o zjednotenie oboch krajín na federatívnom princípe. Hľadá skúsenosti aj inšpiráciu v regiónoch, ktoré prešli podobným procesom. Kim Yelyn, riaditeľka divízie koordinácie politiky Ministerstva pre zjednotenie Kórejskej republiky na stretnutí požiadala o detailnejšie priblíženie procesov usporiadania nášho bývalého spoločného štátu. Vrátane právnych rámcov jeho ukotvenia v medzinárodnom priestore. Aj keď príbeh Česko-Slovenska je v mnohom špecifický, hostia vysoko ocenili historický exkurz do spoločensko-politických pohybov v našom regióne v dvadsiatom storočí. Kládli zainteresované otázky ohľadne formovania federatívneho usporiadania Česko-Slovenska aj okolo jeho rozdelenia. Ako pripomenul Mgr. Juraj Marušiak, PhD., v našom prípade išlo o spolužitie dvoch národov v jednom štáte. Kórea sa borí s realitou jedného národa v dvoch štátoch. Aj preto sa popri československých skúsenostiach veľa hovorilo aj o zjednotení Nemecka, najmä v kontexte výročia pádu berlínskeho múru. Aspekty vnútorných aj vonkajších procesov rozoberala Dr. Karen Henderson, PhD., z Ústav európskych štúdií a medzinárodných vzťahov Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského.

Po podobných konzultáciách na pôde Akadémie vied ČR aj z úst Sung-kwan Cho, radcu Veľvyslanectva Kórejskej republiky na Slovensku, zaznelo poďakovanie za stretnutie v SAV a za poskytnutie detailnejších charakteristík procesov v novodobých dejinách Slovenskej republiky. (spn)

Foto: Marcel Matiašovič