Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Logo SAV neg 550x366.jpg

Pokračovanie projektu Veda v divadle

23. 9. 2019 | videné 568-krát

Umenie je veda... aj veda je umenie. V duchu tohto slovného spojenia odštartovala Slovenská akadémia vied v spolupráci s Divadelným ústavom v júni tohto roka nový projekt Veda v divadle. Formou diskusií sa chcú vedci v umeleckom priestore priblížiť verejnosti a rozprávať o vede zrozumiteľne, jednoducho, s dávkou humoru aj s prepojením na umenie. Pod moderátorským vedením Miloslava Jurániho vystupujú v diskusií vždy dvaja vedci z rôznych oblastí výskumu.

Ďalšia diskusia sa uskutoční 25.9.2019 o 19:00 v Štúdiu 12 Divadelného ústavu na Jakubovom námestí v Bratislave. Hosťami budú: Marta Prnová z Ústavu experimentálnej farmakológie a toxikológie Centra experimentálnej medicíny SAV a Vladimíra Kurincová Čavojová z Centra spoločenských a psychologických vied SAV.

Marta Prnová sa venuje vývoju nových liečiv. Ako svoje výskumné zameranie si vybrala ochorenie neskoré diabetické komplikácie. Vlastní dva patenty, obidva sa viažu na lieky v oblasti diabetických komplikácií. Jej cieľom je raz vyvinúť účinné terapeutikum v prevencii rozvoja neskorých diabetických komplikácii.

Vladimíra Kurincová Čavojová vyštudovala pedagogickú psychológiu. Odborne sa zameriava na aspekty rozhodovania v živote, intuíciu a emóciu v rozhodovaní, empatiu a venuje sa aj teóriám mysle. Aktuálne je zodpovednou riešiteľkou projektu: Kognitívne zlyhania – individuálne prediktory a možnosti intervencie.

Obe vedkyne sa aktívne zapájajú aj do vzdelávania žiakov základných a stredných škôl prostredníctvom projektu Nájdi v sebe vedca, ale aj počas letných táborov, ktoré sú určené pre deti z celého Slovenska a konajú sa v priestoroch Slovenskej akadémie vied. (mh)