Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Klimatický štrajk v Bratislave.

Slovensko sa pripája k celosvetovému klimatickému štrajku

20. 9. 2019 | videné 725-krát

Na viacerých miestach Slovenska sa dnes koná klimatický štrajk, ktorého usporiadateľom je študentské hnutie Fridays For Future, inšpirované 16-ročnou švédskou študentkou Gretou Thunberg. Bratislava, Žilina, Banská Bystrica a Košice sa pripojili k tisíckam miest po celom svete, ktoré žiadajú zmenu postoja ku klimatickým zmenám v podobe intenzívnejšej ochrany životného prostredia. Na proteste v Bratislave vystúpil s príhovorom  aj predseda Slovenskej akadémie vied, profesor Pavol Šajgalík.

„Som proti všetkým, ktorí tvrdia, že ľudská činnosť nemá vplyv na našu planétu. Za uplynulých 60 rokov stúpla koncentrácia CO2 o 30%. Ak sa nejaký parameter zmení o 30%, určite to niečo znamená a dnes je snáď všetkým jasné, že tepelný cyklus na Zemi je ovplyvňovaný koncentráciou CO2. Z tohto pohľadu môžem skončiť iba jednou jedinou vetou. Chráňme si našu planétu. Zatiaľ nám žiadne iné miesto na život nevymysleli a myslím si, že ani vedci to tak skoro nevymyslia,“ povedal Pavol Šajgalík.

O 10:00 usporiadala svoj vlastný pochod zo Šafárikovho námestia na Námestie slobody Univerzita Komenského, ku ktorej sa oficiálne pripojila aj Slovenská technická univerzita a Slovenská akadémia vied. O 11:00 sa začal oficiálny klimaštrajk na Námestí Slobody. Tri najsilnejšie výskumné inštitúcie už počas týždňa apelovali na verejnosť, aby sa protestov zúčastnila.

Text a foto: Monika Hucáková